GroenLinks stelt vragen over wat er voor de jongeren wordt gedaan. “Daar blijft het college wat vaag over. Wij willen weten: wat is dit voor groep jongeren, waarom zijn zij daar graag, wat willen ze bereiken, welke andere plekken zijn voor hen geschikt om dingen te kunnen doen, wat heeft het college verder al geïnvesteerd om dit probleem te verhelpen?” Het past bij de manier waarop GroenLinks naar dit soort problemen wil kijken: in de volle breedte. Jongeren zijn ook bewoners, moeten een goede plek hebben en mogen ook buiten zijn. “Dat moet natuurlijk zonder overmatige overlast of strafbaar gedrag. We zijn niet tegen handhaving en aanspreken als dat nodig is, maar dan wel in combinatie met jongerenwerk, begeleiding en de overige manieren om jongeren te helpen.”
GroenLinks betwijfelt of al voldoende gedaan is om te kijken of de overlast ook zonder camera’s verholpen kon worden. “Zo hebben wij een brief gezien die aan de ouders van de jongeren is gestuurd,” zegt Bromlewe, “die brief is één dag voor het camerabesluit ontvangen door de ouders. Die heeft dus helemaal nog geen effect kunnen hebben. We vragen ons nu dus af hoe dat met de andere interventies zit.”
GroenLinks vreest dat het nieuwe college meer aandacht zal hebben voor het ophangen van camera's dan het wegnemen van de oorzaken van overlast. “Zij hebben in hun collegeprogramma opgenomen dat er meer cameratoezicht komt, dus dan moet zo’n camera er ook snel komen. Of dat nou effectief is of niet. Maar op deze manier zijn het strooicamera’s. Je stigmatiseert de jongeren en de Laat op deze manier, zonder dat je écht naar het probleem van bewoners, ondernemers en de jongeren kijkt. Het ziet er indrukwekkend uit, maar dit soort strooicamera’s lossen niets op en verplaatsen het probleem alleen maar.”