Het heeft even geduurd, maar met dank aan bewonersvereniging Hart van Alkmaar en onze collega's van de PvdA hebben we nu een goed inkijkje in het proces van het college om van de Wageweg en Bierkade weer tweerichtingsverkeer te maken.
Waar ging het ook alweer over? Eind 2014 hebben de collegepartijen in het coalitieakkoord afgesproken dat ze graag willen dat op de Bierkade/Wageweg weer twee kanten op gereden kan worden met auto's. Een onderzoek zou moeten uitwijzen of dit technisch en financieel een haalbaar idee is. Uiterlijk 1 oktober 2015 zou daar een besluit over genomen worden.
Ondertussen is het half mei 2016 en wordt het besluit alsmaar uitgesteld. Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (een Wob-verzoek) heeft bewonersvereniging Hart van Alkmaar het college nu gedwongen om een tussenrapportage openbaar te maken. Deze tussenrapportage laat de stand van zaken zien van het onderzoek naar de haalbaarheid van het plan.
En is het wat? Jazeker! Het rapport is een grondig verslag van de stand van zaken. Op een gedegen en gedetailleerde manier maakt het rapport gehakt van het idee om weer tweerichtingsverkeer in te voeren op deze plek.
De bevindingen in het rapport zijn helder. Zo werd in 2006 éénrichtingsverkeer ingevoerd om o.a. de verkeersveiligheid te vergroten en milieuoverlast terug te dringen. Uit de evaluatie in 2010 blijkt dat deze doelstellingen ook gehaald zijn. Met het weer invoeren van tweerichtingsverkeer keren we weer terug naar de situatie van voor 2006.
Niet alleen op de Bierkade maar ook op de Korte Vondelstraat zal het verkeer vast gaan lopen. Er is namelijk nergens ruimte om afslaand verkeer een aparte rijstrook te geven. Dit zorgt voor veel opstoppingen.
De verkeersonveiligheid zal toenemen. Met de verdubbeling van het aantal auto's op de Bierkade zijn vrijliggende fietspaden noodzakelijk volgens onderzoek van het CROW (Kenniscentrum voor verkeer). Op de Bierkade is hier gewoon geen ruimte voor.
En niet alleen op de Bierkade ontbreekt de ruimte. Ook op het kruispunt van de Friesebrug met de Kanaalkade ontbreekt de ruimte om te zorgen voor een goede doorstroming. Dit heeft weer gevolgen voor o.a. de doorstroming van het openbaar vervoer. De bussen van Connexxion kunnen niet meer volgens dienstregeling rijden. Dit kan grote financiële en juridische gevolgen hebben.
Juridische gevolgen gaat de wijziging sowieso hebben. In 2014, dat is dus voordat het idee door de coalitie gelanceerd werd, zijn de juridische risico's al in beeld gebracht. En dit beeld was erg helder. Een overheid mag namelijk alleen een verkeerssituatie wijzigen als hier een goede reden voor is en als de wijziging leidt tot een veilige situatie waarin het verkeer goed doorstroomt. Uit onderzoek bleek toen al dat dit niet mogelijk is.
In deze tussenrapportage worden veel open deuren ingetrapt. Het is altijd prettig als deze open deuren zwart op wit en onderbouwd op papier staan. Naast de argumenten in het rapport zijn er nog meer argumenten aan te voeren waarom je dit niet moet willen. Het hele idee gaat geld kosten. Vermoedelijk ook best veel. In het tussenrapport zijn de te verwachten bedragen onleesbaar gemaakt. Dat is vast niet voor niks. En het is ook gewoon niet mooi. De Bierkade is een mooi smal straatje. Langs het kanaal. Met karakteristieke oude gebouwen. Daar moet je niet twee keer zoveel auto's doorheen willen laten gaan.
De tussenrapportage is ondertussen al drie maanden oud. Drie maanden heeft het college de tijd gehad om te bedenken of het invoeren van tweerichtingsverkeer op de Wageweg en Bierkade nog wel een goed idee is. Het rapport is hierin helder: het is technisch niet mogelijk, het levert onwenselijke situaties op als het gaat om de doorstroming van het verkeer en de veiligheid en juridische rammelt het aan alle kanten. Maar wat heeft het college besloten? Ze gaan nog een aanvullend onderzoek doen!
GroenLinks roept het college op om zijn oogkleppen af te doen. Uit alles blijkt dat dit project een doodlopende weg is. Stop ermee! Stop met het uitgeven van gemeenschapsgeld aan nutteloze vervolgonderzoeken. Houd de bewoners niet langer in onzekerheid. Erken de heldere conclusies uit dit rapport. En trek zelf de enige juiste conclusie: haal de stekker uit dit project!