Vlak na de “coup van Adriaanse” van maart 2011, waarbij het college dat het plan voor Yxie door de raad geloodst had naar huis werd gestuurd, stelde de coalitie die een nieuw college had samengesteld een enquêtecommissie in. Die ging onderzoeken hoe de besluitvorming over dit nieuwe cultuurcentrum was gegaan. De overige partijen stemden tegen instelling van de commissie.

De GroenLinksfractie is er altijd van overtuigd geweest dat de onderzoeksopdracht beter zou passen bij een onafhankelijke onderzoeksinstantie, zoals bijvoorbeeld de gemeentelijke rekenkamercommissie. Dit onderzoek zou perfect passen bij haar taakomschrijving. Nu het rapport klaar is, is de fractie hier nog meer van overtuigd. De enquêtecommissie trekt in haar eindrapport zware conclusies die, door het ontbreken van onafhankelijkheid, moeilijk op waarde te schatten zijn. De enquêtecommissie kiest ervoor om haar mening duidelijk in het rapport neer te leggen. GroenLinks betreurt deze werkwijze, aangezien het rapport op deze manier enorm gekleurd is.

GroenLinks heeft steeds gezegd dat de factoren die de haalbaarheid van het project Yxie het sterkst bepalen binnen de invloedsfeer van de gemeente zelf liggen. De heer Koppen van La Group geeft in het interview met de enquêtecommissie duidelijk aan, dat de overschrijding van 4,2 ton vooral te maken had met de nieuwe kaders, die meegegeven  werden door het nieuwe college. Hij stelde dat de budgetoverschrijding anders maar 170.000 euro zou zijn geweest. Zo’n overschrijding was misschien op te lossen geweest.

GroenLinks heeft zich altijd afgevraagd, en doet dat nog steeds, of Yxie niet levensvatbaar was geweest? Daarvoor was politieke wil nodig om samen met Stichting Yxie tot een haalbare business case te komen. Het verhaal van de budgetoverschrijding, dat doorslaggevend was om te stoppen met Yxie, vindt de fractie van GroenLinks dan ook nog steeds behoorlijk wrang. Vooral wrang, omdat budgetoverschrijding helemaal niet tot de opties behoorde, aangezien er een taakstellende begroting was afgesproken. Toch is juist de dreigende overschrijding de doorslaggevende factor geweest voor de coalitiepartijen om te breken met de overeenkomst tussen gemeente Alkmaar en Stichting Yxie. Heeft het college hierbij wel goed gehandeld en was dit wel rechtvaardig? De bindend adviseurs van de geschillenprocedure oordeelden van niet.

De enquêtecommissie noemt de toonzetting van het bindend advies hard in de richting van de gemeente. Maar gaat verder niet in op de inhoud van het bindend advies. De bindend adviseurs concludeerden dat de gemeente toerekenbaar tekort is  geschoten jegens Yxie, door het project Yxie op deze manier stop te zetten. Vanuit het voornemen van de enquêtecommissie om tot waarheidsvinding te komen, vindt GroenLinks dat zo geen recht wordt gedaan aan het oordeel van de bindend adviseurs. De bindend adviescommissie was immers door gemeente en Yxie samen aangesteld om geschillen te beoordelen.  En kon daarom met gezag spreken. De enquêtecommissie geeft hun uitspraak niet het juiste gewicht en denkt het beter te weten. De gemeenteraad vond dit in meerderheid onjuist en heeft het advies van de enquêtecommissie ook niet overgenomen.