De transformatie van Overstad is een lastige opgave, zeker in crisistijd! Toch moet, wat GroenLinks betreft, het besef overeind blijven dat je het gebied ontwikkelt voor de toekomst. Aandacht voor de kwaliteit van de openbare ruimte, voor stedelijke structuren zoals bijvoorbeeld groene lanen, een boulevard aan het water en een plein is wel nodig. Ook mogen ambities op het gebied van duurzaamheid niet verloren gaan.
Het huidige college van B&W heeft het masterplan en beeldkwaliteitsplan West 8, zonder discussie in de gemeenteraad, onlangs in de prullenbak gegooid.
“In het oorspronkelijke plan van West 8 zaten goede elementen, die samenhang en structuur borgde. Zonde om alle elementen en de ambities overboord te gooien” , aldus GroenLinks.

Grenzend aan de binnenstad, aan de overkant van het kanaal, ligt het bedrijventerrein Overstad. Al jarenlang heeft de gemeente Alkmaar de ambitie om dit bedrijventerrein geleidelijk aan te transformeren naar een duurzaam woon-, winkel- en leefgebied. Om dit te realiseren is in 2008 een masterplan en beeldkwaliteitsplan gemaakt door West 8, het bureau van Adriaan de Geuze (landschapsarchitect). Dit masterplan, dat West 8 voor Overstad, heeft gemaakt was gedetailleerd uitgewerkt. Het diende als stevige leidraad bij de transformatie van Overstad.

Het huidige college van B&W heeft dit masterplan en beeldkwaliteitsplan, zonder discussie in de gemeenteraad, onlangs in de prullenbak gegooid. Het college stelt een andere aanpak voor. Een aanpak waarbij er gewerkt wordt met een bestemmingsplan dat slechts de huidige situatie van Overstad vastlegt. Dit bestemmingsplan is aangevuld met een aantal spelregel voor nieuwe ontwikkelingen. Deze spelregels zijn vooral bedoeld om vrijheid te stimuleren voor ondernemers.

GroenLinks begrijpt dat het college van B&W, gezien de huidige crisis, een andere aanpak van Overstad wenselijk acht. Dit vinden wij ook verstandig, vooral nu de woningbouwopgave vanuit  de oorspronkelijke plannen op dit moment niet haalbaar is. Daarnaast ziet ook Groenlinks dat de traditionele gebiedsontwikkeling via een gedetailleerd plan, of met een blauwdruk zelden nog haalbaar is. Toch heeft GroenLinks bedenkingen bij de aanpak die het college kiest voor de transformatie van Overstad.

GroenLinks mist bij het college visie over hoe je Overstad ontwikkelt.  Een ontwikkeling die leidt tot een Overstad dat zich enerzijds kan onderscheiden als stadsdeel, terwijl het anderzijds ook aansluit bij de binnenstad. GroenLinks pleitte in de vergaderring van de commissie Ruimte voor ‘een stip op de horizon’, een doel waar de gemeente geleidelijk aan op af kan koersen.
Het college stapt namelijk af van een gedetailleerd ontwikkelingsplan en wil het nu vooral aan de markt overlaten. Volgens GroenLinks zit er iets ‘beters’ tussenin. En verdient  een nieuwe ontwikkelingsstrategie sowieso meer discussie met de raad en het veld (experts op het gebied van gebiedsontwikkeling en ondernemers die zich betrokken voelen bij Overstad).





Benieuwd naar onze inbreng, zie de link naar de video-opname van onze inbreng in de commissie en de bijlage het artikel hierover in het Noord Hollands Dagblad:

Link: http://alkmaar.raadsinformatie.nl/notucastOD/preverg/48745/windowsmedia#agendaItem736682