Tot grote verbazing van GroenLinks blijkt herinvoering van tweerichtingsverkeer aan de Kanaalkade de bereikbaarheid van het centrum niet te verbeteren. Sterker nog, er komt zelfs wat minder bestemmingsverkeer. Dit staat in het vorige week gepresenteerde onderzoeksrapport van de Grontmij. Het kruispunt Gedempte Nieuwesloot wil het college gewoon houden zoals het is. Komend vanaf de Friese brug blijft linksaf slaan onmogelijk. Aan de bereikbaarheid van het gebied rond de Gedempte Nieuwe Sloot verandert daardoor niets. De winkeliers schieten er helemaal niets mee op. Maar ondertussen komt er wel hinderlijk veel doorgaand autoverkeer bij op de Kanaalkade. En kan de geplande wandelboulevard geen doorgang vinden. De Alkmaarse en provinciale fracties van GroenLinks stellen vandaag schriftelijke vragen hierover aan B&W en Gedeputeerde Staten.

GroenLinks is voor een goede bereikbaarheid van het centrum met fiets, Openbaar Vervoer en auto. Daarbij zou bestemmingsverkeer moeten worden gefaciliteerd en doorgaand autoverkeer over Overstad geleid moeten worden. Herinvoering van tweerichtingsverkeer aan de Kanaalkade haalt echter doorgaand verkeer het centrum binnen, terwijl er zelfs minder bestemmingsverkeer komt. Dit blijkt uit de tekening van toe- en afname van verkeer op pagina 10 van het rapport van Grontmij. In de avondspits van 16 tot 18 uur slaan 7 auto’s minder af naar de Paternosterstraat dan nu. Naar de Karpertongarage zijn het er 20 minder, terwijl er 723 auto’s bij komen van Oost naar West over de Kanaalkade en 102 auto’s van West naar Oost. Auto’s vanaf de Friese brug naar de Geestersingel kunnen, na de afslag naar de Karperton, pas bij de Paternosterstraat linksaf het centrum in, 100 meter voor de Tesselse brug. De huidige bomen zullen moeten wijken voor een nieuwe bushalte. Bovendien is daar voor voetgangers langs de waterkant geen ruimte meer.

Herinrichting van de Kanaalkade gaat wel € 625.000 kosten, terwijl de vrije busbaan verloren gaat. Dat is een directe kapitaalvernietiging van de door de Provincie betaalde inrichting van dit stuk busbaan in 2009: € 750.000. De doorstroming op het kruispunt Geestersingel-Helderseweg wordt wel verbeterd, ook voor busverkeer. Maar dat komt door herinrichting van dit kruispunt en betere afstelling van de verkeerslichten. Die hebben niks te maken met het tweerichtingsverkeer van de Kanaalkade en kunnen los daarvan worden ingevoerd.

Aanstaande donderdag komt Gedeputeerde Post met wethouder Nagengast praten over de kwestie. Feiko van der Veen, raadslid voor GroenLinks: “Hoe denkt de wethouder de provincie nog voor tweerichtingsverkeer te kunnen winnen? Uit het rapport blijkt zonneklaar dat een betere bereikbaarheid van het centrum met de auto niet wordt behaald, terwijl de vrije busbaan verdwijnt.” Provinciaal Statenlid Servaz van Berkum: “Ik verwacht dat Post bij haar standpunt blijft dat, als Alkmaar zijn plannen doorzet, de kosten van de inrichting van de busbaan in 2009 volledig moeten worden terugbetaald.”