GroenLinks Alkmaar betreurt de ontwikkelingen rond de o.b.s. Bello. Het plan van het Alkmaarse bestuur van het openbaar basisonderwijs – Ronduit – om het Jenaplansysteem voor onderwijs en opvoeding op de Bello te beëindigen, verschraalt de diversiteit. Niet alleen GroenLinks is hierover teleurgesteld. De overgrote meerderheid van de ouders liet van zich spreken. Met handtekeningen, ludieke acties en overleg probeerden ze het bestuur van Ronduit te overtuigen de plannen ongedaan te maken. Tot nu toe is het bestuur nog niet op haar plannen teruggekomen.
Dat roept de vraag op, waarom Ronduit van het Jenaplansysteem af wil. Het is de enige Janaplan- school in Alkmaar. Is het vanwege een tekortschietend onderwijsconcept? Zijn ouders er ontevreden over? Uit overleg blijkt hier niets van. Nee, het is puur een onderwijsorganisatorisch probleem, dat Ronduit op deze wijze wil oplossen.
Vanwege de hoge gemiddelde opheffingsnorm van het rijk voor basisscholen in Alkmaar - 187 leerlingen - kan Bello niet een zelfstandige vestiging zijn. Het moet officieel onder een andere locatie vallen. De Kennemerpoort wordt de nieuwe hoofdvestiging. Deze school heeft geen Jenaplansysteem. Om praktische redenen zoals eenduidige aansturing en scholing moet Bello in de maat lopen. Dat geeft organisatorische voordelen.
GroenLinks Alkmaar onderkent de kleine organisatorische en daarmee financiële voordelen, maar zet dat af tegen het grote nadeel dat onderwijskundige diversiteit afgebroken wordt. Wij kiezen niet voor of tegen het Jenaplansysteem. Wij kiezen voor keuzemogelijkheid van ouders. Zeker, als deze ouders zo’n grote betrokkenheid tonen. Dat is onderwijsvrijheid en daar gaat wij voor.
Doordat het openbaar basisonderwijs verzelfstandigd is, kan een fractie niet direct het onderwijsbeleid aansturen. Ook het openbaar basisonderwijs staat ‘op afstand ‘. Adviseren, bemoedigen en overtuigen zijn de middelen die overblijven. Onze morele steun hebben de ouders.
P. Wim Visser