De gemeenteraad Alkmaar buigt zich de komende maanden opnieuw over bezuinigingsvoorstellen. Het gaat om een jaarlijks terugkerend bedrag van maar liefst 20 miljoen euro. Vooruitlopend op de discussie hierover stelde de fractie van GroenLinks in de raadsvergadering van afgelopen donderdag vragen over de verminderde bijdrage van het rijk voor de uitvoering van de Wmo. Volgens wethouder Hagen wordt de tegenvaller van ruim een miljoen verwerkt in de begroting en blijft het voorzieningenniveau op peil. GroenLinks is blij met deze toezegging, maar maakt zich ook zorgen.
Het Rijk heeft vorig jaar de bijdrage aan de gemeenten voor de uitvoering Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) fors verlaagd, omdat de gemeenten minder geld uitgeven aan hulp bij het huishouden dan was voorzien. De gemeente Alkmaar ontvangt dit jaar ruim 1 miljoen minder. Gemeenten maken eigen keuzes bij het ondersteunen van hun inwoners. Zo kunnen inwoners, die zelf hun huishouden niet volledig kunnen voeren, onder meer een beroep op een thuiszorgorganisatie. Maar als een gemeente extra inzet op bijvoorbeeld de ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers, heeft dit gevolgen voor het beroep dat inwoners op de Wmo doen. GroenLinks vindt dat de gemeenten deze beleidsvrijheid moeten houden, want dat biedt juist ruimte voor maatwerk in de ondersteuning aan inwoners die het zelf niet redden.
De Wmo is in 1997 ingevoerd en zorgt ervoor dat iedereen mee kan doen aan de samenleving. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met beperkingen door een handicap of chronische ziekte, mensen met verslavingsproblemen en dak- en thuislozen. Maar ook de opvoedingsondersteuning aan jeugdigen en hun ouders en hulp bij huiselijk geweld vallen onder de Wmo. De gemeente bepaalt zelf hoe zij de Wmo uitvoert. GroenLinks vindt dat Alkmaar op de goede weg is met de Wmo. Er is onder de vorige colleges, waaraan ook GroenLinks deelnam, veel gerealiseerd. Zichtbare voorbeelden zijn het Respijthuis, het Oranje Huis, nieuwbouw voor de opvang van ex-gedetineerden (Exodus) en de realisatie van het wijkknooppunt De Daalder.
Door onder meer de toenemende vergrijzing zal de vraag om ondersteuning groeien. Daarbij gaat het om individuele voorzieningen, bijvoorbeeld hulp bij het huishouden, woonaanpassing of OV-taxi, maar ook om de toegankelijk van voorzieningen in de wijk. Dat het nieuwe college aangeeft het voorzieningenniveau op peil te willen houden, vindt GroenLinks daarom ook verstandig.
Het nieuwe college staat voor een behoorlijke uitdaging. Juist nu het Rijk besloten heeft veel zorgtaken naar de gemeenten over te hevelen zonder de financiële middelen die daarvoor nodig zijn. Daarom is GroenLinks ook bezorgd of het college zijn belofte waarmaakt en de coalitiepartijen achter hun akkoord blijven staan, namelijk het op peil houden van het voorzieningenniveau. GroenLinks volgt dit kritisch en constructief.
Voor meer informatie: Saideh Hashemi, fractielid GroenLinks en woordvoerster Wmo (telefonisch bereikbaar via 06-12142782).
Persbericht 2 mei 2011