In Alkmaar werkt een groepje enthousiastelingen aan een initiatief voor een Transition Town Alkmaar. Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (grote en kleine steden, dorpen, wijken, eilanden) die zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk te maken. Piekolie en klimaatverandering zijn de belangrijkste drijfveren om in actie te komen voor verandering van onderop. In Nederland zijn er al zo’n 70 initiatieven gestart. De initiatiefnemers in Alkmaar zoeken enthousiastelingen om Transition Town Alkmaar van de grond te krijgen.

De volgende  informatiebijeenkomst is op woensdagavond 8 december van 19:30 tot 22:00 uur en wordt gehouden in molen De Gouden Engel in Koedijk. Zie http://ttalkmaar.nl/?p=72. De Molen is gelegen langs het Noord-Hollands kanaal, Kanaaldijk 235 in Koedijk. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.

Transition Towns speelt in op twee ontwikkelingen waar onze samenleving mee te maken heeft: “piekolie” en de klimaatveranderingen die met onze olieconsumptie gepaard gaan. Piekolie betekent: het einde van de goedkoop winbare olievoorraad is in zicht. En het probleem is: we zijn olieverslaafd. Letterlijk onze hele maatschappij en economie zijn gebaseerd op olieconsumptie. Daar staan we vaak niet bij stil, maar als je verder denkt: de aardappelen in de winkel hadden daar niet kunnen liggen zonder transport. En voor de productie van de aardappelen zijn tractoren gebruikt die veel energie gebruiken. Ook de productie van meststoffen en bestrijdingsmiddelen kosten energie. Eerder dit jaar hebben we met de vulkaanuitbarsting op IJsland ervaren hoeveel last we ervan kunnen hebben als het transportsysteem hapert.

Transition Towns wil een omschakeling teweeg brengen door ervoor te zorgen dat we niet langer afhankelijk zijn van olie. De inzet hierbij is het herstellen van de lokale veerkracht en economie, met als einddoel een samenleving creëren die minder afhankelijk is van olie. Dit willen we bereiken door op kleine schaal werkgroepen op te zetten die zich bezig houden met duurzame projecten rondom bijvoorbeeld de thema’s voedsel, energie en economie. Voorbeelden hiervan zijn het aanleggen van moestuinen, het bouwen van duurzame huizen en andere initiatieven die burgers zelf naar voren brengen.

Transition Towns wil vooral ook contacten leggen met bestaande initiatieven en de krachten bundelen. Zo ontstaat een grote beweging van onderop die veel positieve energie in gang kan brengen, zo hebben de vele bestaande Transition Town initiatieven inmiddels wel bewezen.

De initiatiefnemers in Alkmaar zijn op dit moment Erna Krommendijk, Gijs van Wijk, Jan Tetteroo en Karin Weij. Erna Krommendijk is milieukundige, ecologisch moestuinierster en de initiatiefneemster. Gijs van Wijk is deskundige op het gebied van duurzame energie. Jan Tetteroo en Karin Weij zijn bezig een informatiecentrum voor Permacultuur op te zetten in de uitbreiding van recreatiegebied Groot Geestmerambacht.