Alkmaar staat voor de opgave om ruim 4000 woningen te bouwen.

Geen gemakkelijk opgave, zeker omdat verdichting van de stad al gauw ten koste kan gaan van groen en leefbaarheid. Binnen afzienbare tijd kan er begonnen worden met het bouwen van 600 woningen in de Vroonermeer Noord. De Provincie heeft het mogelijk gemaakt voor Alkmaar om deze laatste uitleglocatie te kunnen benutten. In de kadernotitie gaat de gemeente evenwel uit van een traditionele aanpak. Een aanpak die het risico heeft dat we over een aantal jaren opgescheept zitten met nieuwbouwwijk die gerealiseerd is op basis van verouderde uitgangspunten. GroenLinks wil voor de ontwikkeling van de Vroonermeer van een grotere uitdaging uitgaan. Met nieuwe en uitvoerbare ideeën over milieuvriendelijk stedelijk wonen en bouwen in de toekomst. Zij laat zich daarbij inspireren door een integrale benadering van duurzame stedenbouw zoals ook in de wijk Lanxmeer in Culemborg is gerealiseerd in combinatie met futuristische architectonische ontwerpen, zoals de heuvelwoningen van de gebroeders Das.

In haar notitie gaat GroenLinks uit van concepten die de schaarse ruimte beter benutten, en die uitgaan van ecologische, milieutechnische en duurzame meerwaarde. En die architectonisch een beeldbepalende kwaliteit kunnen hebben voor de 21 eeuw. Futuristische concepten misschien, die niet passen in een historische binnenstad, maar wel de ontwikkeling van een stad kunnen symboliseren en weergeven in relatie tot het buitengebied.
In de ogen van GroenLinks biedt de ontwikkeling van de Vroonermeer Noord een unieke kans om duurzame stedenbouw en toekomstgerichte architectuur met elkaar te verbinden.
De Vroonermeer Noord is volgens GroenLinks een prima plek om de uitdaging aan te gaan met een nieuwe vorm van stapelbouw: heuvelbouw of piramidebouw. Twee Nederlandse futurologen van wereldformaat, de gebroeders Robbert en Rudolf Das zijn de bedenkers van deze stapelbouw. Bij heuvelbouw worden appartementen trapsgewijs boven elkaar geplaatst. Op de daken van de onderliggende woningen worden tuinen en terrassen aangelegd. Tussen de woonpiramides blijft voldoende ruimte om mooie parklandschappen en waterpartijen te realiseren. De binnenruimte onder deze schil van woningen kan vervolgens gebruikt worden voor klein en grootschalige voorzieningen als zorgpunten, servicepunten, kantoorruimte en kinderopvang etc. En voor parkeren. Zo is er sprake van dubbel grondgebruik, en door deze enorme besparing van ruimte blijft er in de nieuwe woonomgeving veel (publieke) ruimte over voor vrije natuur en water.

Inmiddels zijn deze ontwerpen allang geen luchtfietserij meer. In de gemeente Houten is onlangs al een complex heuvelwoningen gerealiseerd en ook de gemeente Rijswijk denkt erover na. GroenLinks is van mening dat hier prachtkansen liggen voor Alkmaar. Zeker voor de Vroonermeer Noord. De GroenLinksfractie van Alkmaar heeft aan college en gemeenteraad een voorstel voorgelegd om deze vorm van mens- en milieuvriendelijk bouwen als uitgangspunt te nemen bij de ontwikkeling van de Vroonermeer Noord.