Enige tijd geleden kwam de fractie van GroenLinks Alkmaar ter ore, dat beschermde muurvarens tijdens onderhoud “per ongeluk” verdwijnen. Dit druist in tegen het gemeentebeleid. De fractie luidt dan ook de alarmbel. Navraag bij de Koninklijke Natuurhistorische Vereniging (KNNV) afdeling regio Alkmaar leverde de fractie het volgende beeld op:

De binnenstad van Alkmaar heeft een flink aantal groeiplaatsen van verschillende zeldzame soorten muurvarens. In 1994 heeft de plantenwerkgroep van de KNNV een inventarisatie van deze bijzondere muurflora overhandigd aan de gemeente. In 2002 is die inventarisatie nog eens uitgebreid opnieuw in kaart gebracht. De beheerders van de gemeente Alkmaar hebben hierop actie ondernomen door met elkaar af te spreken dat belangrijke muurvaren-begroeiing in principe ongemoeid blijft. Helaas ging het bij het bezoek van prins Alexander al mis. Bij het Waagplein verdwenen een flink aantal varens. Ook na de restauratie van de Bierkade is daar weinig meer te vinden van de eens zo varenrijke begroeiing. Alleen bij het veerpontje staat nog wat. Ook is geconstateerd dat alle varens bij de Lamoraalsluis zijn verdwenen. Inmiddels kan aan het lijstje helaas ook het afgesneden Kanaalvak worden toegevoegd.

Dat ging als volgt. Eind juni 2007 viel KNNV-medewerkers op dat een deel van het afgesneden Kanaalvak opeens wel erg kaal was geworden. Daarvoor, op vrijdag 29 juni was via intern overleg het schoonmaakwerk stil gelegd. Groenmedewerkers hadden aan de bel getrokken. De aannemer was uitdrukkelijk te verstaan gegeven dat de muurbegroeiing ongemoeid moest blijven en met alleen kalkrijke, "varenvriendelijke" mortel gevoegd mocht worden.

Op 6 juli werd om ’s morgens om 7.30 door de KNNV geconstateerd dat het voegbedrijf uit alle macht de kade stond te voegen. Om 8.10 had KNNV al een betrokken ambtenaar aan de lijn. Die zou stappen ondernemen en ja hoor, om 9 uur kwam de melding dat het werk werd stilgelegd. Bij controle door de KNNV dezelfde middag om 17 uur was de 200 m2 kade geheel afgevoegd. Met andere woorden men heeft uit alle macht doorgewerkt om het werk klaar te hebben. De resterende varens zijn inmiddels grotendeels aan het afsterven.

Het recent ontvangen antwoord van de gemeente was: "Dit had niet mogen gebeuren". De aannemer zou de schuldige zijn. Het vreemde is nu, dat de aannemer zijn werk gewoon mag hervatten.

GroenLinks is zeer bezorgd over deze schijnbaar nonchalante houding van de gemeente. Zij vraagt het college om beter toezicht. Verder om een effectieve alarmeringsregeling op het moment dat door burgers of ambtenaren geconstateerd wordt dat het mis gaat. En om sancties tegen aannemers die zich niet aan de afspraken houden.