GroenLinks maakt zich ernstige zorgen over de positie van asielzoekers die zonder voorzieningen op straat worden gezet.
Dat gebeurt op zeer korte termijn ook met een groep van zo’n twintig in Alkmaar wonende minderjarige asielzoekers (ama’s). Wanneer zij achttien worden eindigt hun leefgeld en daarmee ook automatisch hun huisvesting. Zij voegen zich bij de vele andere asielzoekers die niet meer in aanmerking komen voor opvang door het rijk. De gemeente wordt weliswaar ongewild opgezadeld met de negatieve consequenties van het asielzoekersbeleid, maar dient haar humanitaire gezicht te tonen. Asielzoekers die zonder voorzieningen op straat staan, dienen ondersteund te worden door de gemeente. Zo luidt het standpunt van GroenLinks.
In de raadsvergadering van 31 oktober jl. zegde burgemeester Van Rossen de gemeenteraad toe niet mee te werken aan uitzettingen van asielzoekers als er geen vervolgopvang is. Zij voegde daaraan toe de lijn van de gemeente Utrecht te willen volgen. Van Rossen beloofde de gemeenteraad dat zij haar collega’s in de regio voor deze lijn zou proberen te winnen. De gemeenteraad sprak in diezelfde vergadering haar bezorgdheid uit over positie van de kinderen van wie de ouders een tweede asielaanvraag hebben gedaan. Ook zij komen vaak zonder voorzieningen op straat te staan en datzelfde lot treft binnenkort ook zo’n twintig ama’s.
De fracties van GroenLinks, PvdA, CDA, SP en D66 hebben in een gezamenlijk opgestelde brief aangegeven dat de gemeente een zorgplicht heeft als het gaat om vluchtelingen die op straat staan zonder dat zij daarvoor zelf verantwoordelijk zijn. Daarbij zouden kinderen van asielzoekers in aanmerking moeten kunnen komen voor bijstand. Alkmaar heeft deze zorgplicht als het rijk haar verantwoordelijkheid niet nakomt.
Ook andere gemeenten worden geconfronteerd met op straat gezette asielzoekers. Begin december stuurde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een brief aan het kabinet, waarin zij haar bezorgdheid hierover uitte. De brief was ondertekend door circa tachtig gemeenten, waaronder ook Alkmaar. De gemeenten schreven dat zij geen verbeteringen in het terugkeerbeleid constateren. Dit ondanks de toezegging van minister Verdonk om de problemen van de gemeenten op te lossen. Nog steeds kampen gemeenten met grote aantal op straat gezette vluchtelingen, aldus de ondertekenaars van de brandbrief.
Concrete afspraken over de reikwijdte van de Alkmaarse zorgplicht van op straat gezette vluchtelingen zijn in de gemeenteraad van de 31ste oktober niet gemaakt. GroenLinks vindt het echter tijd worden dat de gemeente Alkmaar laat zien waar zij staat. Daarbij gaat het niet alleen om het bieden van opvang, maar ook om de ondersteuning bij het maken van keuzes en begeleiding bij terugkeer. De Alkmaarse vluchtelingenorganisaties kunnen daarin een waardevolle rol vervullen, maar Alkmaar moet hen daarvoor wel de mogelijkheden bieden.
Vluchtelingenwerk is in Alkmaar wat GroenLinks betreft een noodzakelijke voorziening voor de ondersteuning van vluchtelingen.