Een opiniestuk over kunst en cultuur van de Werkgroep Cultuur van GroenLinks Alkmaar

Net als met de kaas uit het boek van Elsschot, waarin de hoofdpersoon denkt achter een bureau met telefoon de kaas te kunnen verkopen, vergaat het de kunst en cultuur in Alkmaar.

Onderzoek na onderzoek, worden vanachter bureaus geëntamineerd.

In de de Alkmaarse courant van zaterdag 16 februari werd weer een onderzoek aangekondigd. Met een kop die de suggestie wekt dat de Vest al een oud gebouw is en er blijkbaar andere invullingen onderzocht moeten worden om dit oude gebouw nog aan de man te brengen?

Wat niet duidelijk werd is waarom onze huidige Vest ineens niet meer goed genoeg is, dus waarom dit onderzoek plaats vindt. Wat zou op een andere plaats wel kunnen wat blijkbaar op het Canadaplein niet kan. Juist omdat veel cultuurbeleid tot nu toe rondom het Canadaplein gecentraliseerd is, hier toch veel in is geinvesteerd door vorige college’s, is dit toch een hele omslag in dat beleid.

Een integrale visie over kunst en cultuur ontbreekt, zodat het uitgangspunt van deze onderzoeken wat vaag worden.

Dat bij het pleidooi voor nieuwe culturele voorzieningen nogal eens het motief gebruikt wordt dat het goed is voor de stadseconomie is voor GroenLinks wel de armoedigste reden voor kunst en cultuur; je moet heel wat kopjes koffie met appelgebak slijten en dan nog wordt het niet rendabel, ondanks alle verwachtingen van de onderzoeken.

Voor GroenLinks is het van belang dat de kwetsbare kunst en cultuurvormen worden ondersteund. Dit zijn met name de scheppende kunsten die nog weinig waardering hebben omdat het ‘anders’ is. Maar wel van belang omdat zij laten zien dat de wereld complexer is dan zwart-wit. Dat er vele nuances zijn, dat dat het leven ‘rijk’ maakt.

En het Centrum voor WBG zou een goede aanvulling zijn van die kunst en cultuur die zo onderbelicht is in Alkmaar.

Al tientallen jaren loopt de beeldende kunst achter in Alkmaar, telkens zijn er ambities en vooral ook onderzoeken; hoeveel Centrums voor Hedendaagse Beeldende Kunst zijn er onderzocht de laatste vijftien jaar ???

Maar ook Provadja, hoelang wordt haar ‘huisvesting’ reeds onderzocht…en Parkhof…en Atlantis… en de Kunstuitleen…en KunstEyssen…enz.

Van de Oude Vest naar de Nieuwe Doelen… of van hot naar her…

Beeldende kunst is een functie in het Centrum voor WBG maar de keuze van plan B, die losstaande paviljoens laten zien, een voor Provadja en een voor Lucebert liet de ruimte voor die functie niet zien en in de publiciteit over plan B is hij ook weggelaten.

Maken we ons voorbarig ongerust?

Of komt het allemaal goed?