Duurzaamheid als verbindend thema

De gemeente Alkmaar gaat dit jaar een visie op 2030 opstellen. Om de discussie los te maken, zijn ook de politieke partijen uitgedaagd hun ideeën op papier te zetten. De fractie van GroenLinks is nu ook klaar. De fractie heeft duurzaamheid als verbindend thema gekozen. Een thema waar de laatste jaren veel om te doen is. Want als we onze huidige levenswijze voortzetten, hebben we over 40 jaar twee aardbollen nodig om in onze huidige consumptie te voorzien. En als we niet drastisch het roer omgooien, dan worden we geconfronteerd met de ene na de andere natuurramp. Niet voor niets draagt de visie van GroenLinks als titel: “Hoogste tijd voor duurzaamheid”.

De GroenLinks-fractie gaat in haar visie op 2030 in op een vijftal thema’s. Deze thema’s zijn: groen, vervoer, bouwen, economie en samenleving. Bij elk van deze thema’s wordt een wensbeeld geschetst, waarna vervolgens een onderbouwing volgt en maatregelen worden genoemd om duurzaamheid op elk gebied te bereiken. Sommige maatregelen zijn herkenbaar, andere hebben een meer futuristisch karakter. En dat is wat de visie van GroenLinks juist zo spannend en uitdagend maakt. Hieronder volgt een kleine collage van de voorstellen.

De snelweg ligt wat GroenLinks betreft in 2030 verzonken tussen een groene wal met zonnepanelen, zodat de auto’s in het landschap niet meer gehoord kunnen worden. Bij binnenkomst op station Alkmaar is de kabelbaan een blikvanger. De kabelbaan gaat over de Spoorbuurt naar het Canadaplein, hartje Alkmaar. Verder is er een pittoresk transportmiddel heringevoerd: de paardentram. Deze pendelt tussen het station en de Mient heen en weer.


Zowel in de binnenstad als in de woonwijken is veel natuur en er zijn praktisch geen geparkeerde auto’s meer op straat te zien. Deze staan in (half)ondergrondse parkeergarages of transferia aan de wijkontsluitingswegen, op loopafstand van de woningen. Minder valide mensen kunnen vanaf de parkeerterreinen met een kleine electro auto naar huis rijden. Je snuift overal een schone frisse lucht op. Verkeersruis behoort tot de verleden tijd. Doordat de straten in de wijken autovrij zijn kunnen kinderen veilig voor de deur buiten spelen en is er meer ruimte voor groen zoals parkjes en avontuurlijk speel- en ontmoetingsplaatsen.

Feiko van der Veen, raadslid van GroenLinks, licht toe: “Iedereen zegt voor duurzaamheid te zijn. GroenLinks laat zien wat er allemaal mogelijk is. Wij willen dat de toekomst van de jeugd er in 2030 beter uitziet dan nu. In onze visie op 2030 kiezen wij voor meer stilte, meer groen in de stad, meer cultuur en volwaardig duurzaam openbaar vervoer. Economisch groeien is prima, maar wat ons betreft dient dat hand in hand te gaan met investeringen in de omgeving en het milieu. Wij zeggen: werk aan een ontspannen samenleving, waarin mensen zelf creatief en actief zijn, ook in sociaal opzicht.”

GroenLinks-fractie is blij met het resultaat en gaat haar visie op 2030 actief in de discussie inbrengen. Want Alkmaar en de rest van de wereld gaat GroenLinks aan het hart.

Klik hier voor de complete tekst. [pdf alert]