Het voorstel van GroenLinks en CDA om de ecologische voetafdruk van raadsleden te verkleinen is afgewezen. Slechts 2 PvdA-raadsleden, 3 SP-ers en de Christenunie steunden CDA en GroenLinks in de gemeenteraad van 6 december.
De OPA-fractie gaf aan, dat het hen ook echt niet zou lukken om de ecologische voetafdruk te verkleinen. GroenLinks en CDA toonden zich teleurgesteld, dat de raadsleden kennelijk voor zichzelf geen maatschappelijke voortrekkersrol zien weggelegd.
De ecologische voetafdruk geeft weer hoeveel hectare grond er nodig is om de levenswijze van de eigenaar van de voetafdruk te “bekostigen”. Wat iemand eet en drinkt kost ruimte, maar ook de kleren die men draagt, reizen en energieverbruik kosten ruimte. De gemiddelde Nederlander gebruikt 4,4 hectare. Als alle beschikbare ruimte op aarde eerlijk over alle mensen verdeeld zou worden, en we ervoor zorgen dat we de aarde niet uitputten, dan is er maar 1,8 hectare per persoon beschikbaar. Door bijvoorbeeld minder te vliegen of auto te rijden, maar ook door vaker vegetarische maaltijden te nuttigen kan de voetafdruk kleiner worden.
Voor CDA en GroenLinks is meer duurzaamheid naast een politieke ook een persoonlijke verantwoordelijkheid. Van burgers, en ook van raadsleden. Raadsleden zouden door het goede voorbeeld te geven het imago van de politiek kunnen opvijzelen. Geloofwaardige politici krijgen ook meer ruimte van kiezers om met vernieuwende voorstellen te komen