Eind 2003 is de Hemboog klaar voor gebruik. Een railverbinding die het mogelijk maakt voor reizigers boven het Noordzeekanaal om zonder overstappen naar Schiphol te reizen.
Voor reizigers uit Alkmaar, het HAL-gebied en Den Helder gaat deze vlieger echter niet op. GoenLinks is verontwaardigd over het feit dat maar liefst € 146 miljoen is uitgegeven aan een railverbinding die niet verbindt.
Eind vorige eeuw heeft de rijksoverheid besloten om een directe treinverbinding tussen Noord-Holland boven het Noordzeekanaal en Schiphol te realiseren. De Hemboog, een verbindingsboog tussen de Zaanlijn en de Westtak van de Schiphollijn zou voor deze verbinding moeten zorgen. Aan de reizigers boven het Noordzeekanaal is feitelijk beloofd dat ze via die Hemboog zonder overstappen naar Schiphol zouden kunnen reizen. Dat levert reistijdwinst op, maakt de verbinding meer comfortabel en dus aantrekkelijker, zeker ook ten opzichte van het autoverkeer. Dat laatste wordt door het rijk ook erg belangrijk gevonden. Vanaf het begin is de Hemboog o.a. door NS Railinfrabeheer gepromoot als een rechtstreekse verbinding tussen Alkmaar en Schiphol. Kortom op alle fronten winst voor bewoners boven het Noordzeekanaal.
De Hemboog is eind dit jaar gereed voor gebruik. 14 december 2003 gaat de nieuwe dienstregeling voor 2004 van de NS in. Als we naar die dienstregeling kijken, moet Groenlinks vaststellen dat er slechts één keer per uur een stoptrein uit Hoorn, via Purmerend en Zaandam over de Hemboog naar Schiphol / Hoofddorp gaat rijden. En terug, dat wel. Vanuit (de regio) Alkmaar zal er blijvend een overstap nodig zijn op Sloterdijk en in theorie te Zaandam. Dat laatste zou leiden tot een grote vertraging.
Volgens het Mit-projectenboek heeft de Hemboog € 146 miljoen gekost. Er is ruimte genoeg op het spoor om met ingang van de nieuwe dienstregeling vanuit de regio Alkmaar ( extra) treinen te laten rijden met de mogelijkheid van een rechtstreekse verbinding.
GroenLinks is van mening dat het voor Alkmaar als centrumstad, maar tevens voor het gehele HAL-gebied van essentieel belang is om over goed en hoogwaardig openbaar vervoer te kunnen beschikken. Met het oog op de gewenste economische ontwikkeling, want in het door de provincie opgestelde ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord wordt duidelijk gekozen voor de HAL-gemeenten als het economische centrum van deze regio. Maar zeker ook om toekomstige verkeerscongestie tegen te gaan is deze openbaar vervoerverbinding van groot belang.
Voor de GroenLinksfractie is het onbegrijpelijk dat Alkmaar geen rechtstreekse aansluiting krijgt op de Hemboog en daarmee met Schiphol.
Zo'n dure railverbinding voor slechts één stoptrein per uur uit het "achterland" is pure geldverspilling, die in deze toch al niet rooskleurige tijden, ernstige afkeuring verdient.