Wat moet er gebeuren?
- GroenLinks geeft bij stedelijke ontwikkelingen voorrang aan projectontwikkelaars die met duurzame ambities willen bijdragen aan een fijne en leefbare stad.
- Er moet een leegstandsheffing komen voor lege panden, bijvoorbeeld in de vorm van een dubbele OZB. Bij het aanpakken van de winkelleegstand richten we ons niet alleen op de winkelruimtes zelf, maar ook op het stimuleren van wonen en/of andere functies boven winkels. Bestemmingsveranderingen van zowel gebouwen als gebieden moeten makkelijker worden.
- Hergebruik is duurzamer dan sloop en nieuwbouw. Bij herontwikkeling en nieuwe ontwikkeling is menging van functies het uitgangspunt.
- Ook in Alkmaar hebben we een woningtekort. Wachttijden zijn te lang, prijzen zijn te hoog. GroenLinks wil daarom snel meer woningen bouwen. We zetten in op nieuwbouw en op transformatie van leegstaande panden en kantoren, herontwikkeling van parkeerterreinen of sloop van parkeergarages.
- Het wordt voor ouderen aantrekkelijker gemaakt om te verhuizen naar een passende woning of appartement.
- We willen op een creatieve manier woningen bijbouwen zonder de natuur en het landschap geweld aan te doen. Alle woningen bouwen we daarom binnen de bebouwingsgrenzen van de stad Alkmaar en de dorpskernen in het buitengebied, en dus niet in het weiland. Wij komen niet terug op de uitbreiding van Stompetoren, waar al vanaf 2005 afspraken over zijn, maar deze ontwikkeling moet wel met de hoogste duurzaamheidswaarden en passende maatvoering gebeuren.
- GroenLinks wil dat de gemeente opkoopbescherming invoert, zodat starters en middeninkomens meer kans hebben op een betaalbare koopwoning. Alleen bij uitzondering (bijvoorbeeld in geval van ouders die voor hun kinderen kopen) kunnen anderen dan de eigenaar van een woning het pand bewonen. Zo voorkomen we dat beleggers woningen grootschalig opkopen om (duur) door te verhuren.
- AirBnB en andere vormen van onderhuur bedreigen de woonvoorraad en moeten vergunningsplichtig worden.
- Om de bedreigde en afkalvende woningvoorraad voor de lagere inkomensgroepen te verbeteren gaan wij uit van eenminimum van 40% sociale huurwoningenper nieuwbouwproject (onderverdeeld in min 20% in CAT 1 en 20% in CAT 2). Van deze 40% sociale huur is een substantieel deel bestemd voor mensen met een zorgindicatie ‘beschermd wonen’, voor jongeren en statushouders.
- Het thuiswerken vraagt werkruimte in huis. Dat is niet altijd mogelijk. De gemeente Alkmaar zet zich in om leegstaande panden in winkelgebieden om te kunnen zetten naar flexplekken voor mensen die niet op kantoor kunnen werken en thuis te weinig ruimte hebben voor een volwaardige werkplek. Dit bevordert de reuring in winkelgebieden en daarmee het veiligheidsgevoel.
- Alkmaar moet meer woningen bouwen voor jongeren, studenten en de groeiende groep ouderen. Vaak zijn dat kleinere, betaalbare woningen. De ouderen van de toekomst wonen in zelfstandiger woonvormen die toch bescherming bieden. Daarom moet er meer ruimte komen voor wooncoöperaties: kleine huurcomplexen met een eigen bestuur. Wooncoöperaties mogen veel zelf bepalen en kunnen gezamenlijke ruimtes of activiteiten ontwikkelen. Dat kan voor jongeren, ouderen of gemengde groepen.
- Ook voor de middengroepen is het moeilijk om woonruimte betaalbaar te houden. Daarom passen wij de Koopgarantregeling in Alkmaar toe. Hierbij wordt de woning voor een sociaal bedrag van een corporatie gekocht, waar het ook weer aan terug verkocht moet worden.
- Door de grote druk op de woningmarkt komt uitbuiting van huurders steeds meer voor. Met name studenten, werkende jongeren en arbeidsmigranten zijn hiervan de dupe. Daarom voeren wij een verhuurdersvergunning in voor het verhuren van een woning of een kamer. Wie huurders uitbuit, discrimineert of niet zorgt voor fatsoenlijke woonomstandigheden, verliest zijn of haar vergunning.
- Wij pakken dakloosheid aan door aan te sluiten bij het (landelijke) actieplan ter bestrijding van dakloosheid: een barmhartigheidsbonus voor mensen die hun huis openstellen voor een dakloze, beurzen voor voormalige daklozen die zich inzetten als ervaringsdeskundige, het aanstellen van deskundige straatadvocaten en het regelen van een briefadres voor daklozen en ‘bankslapers’.
- Dakloze mensen krijgen een dak boven hun hoofd en hulp bij het aanpakken van de andere problemen, zoals bij de ‘Housing First’ aanpak. Dakloosheid wordt de verantwoordelijkheid van de wethouder Wonen.
- Jongeren wonen noodgedwongen veel langer thuis en het aantal dakloze mensen is in tien jaar tijd verdubbeld. Om de woningnood op korte termijn te verlichten, zorgen we voor tijdelijke woningen. Deze woningen zijn klein en goedkoop en zorgen voor respijt. Tijdelijke woningen zijn geen alternatief voor permanente woningen, maar voor ellenlange wachtlijsten of in het ergste geval dakloosheid. Bewoners stromen door zodra de bouw op stoom komt. Langer thuis wonen remt ook de verduurzaming van huizen, dus blijven bouwen aan duurzame appartementen, zodat er voldoende ruimte is voor ouderen en medische urgentie gevallen.
- De gemeente Alkmaar zal zich evenals enkele andere grote gemeenten inzetten om de Rijksoverheid te bewegen de kostendelersnorm af te schaffen. In het kader van het woningtekort zou eerder gestimuleerd moeten worden dat inwoners hun huis delen met andere inwoners; wij willen niet meewerken aan belemmeringen voor het delen van woonruimte, zoals medebewoners korten op hun bijstandsuitkering.
- GroenLinks wil ook met een andere visie naar het woningtekort kijken. Binnen de bebouwde kom kan wel een stad bij, zo wordt gezegd door landelijke woningonderzoekers. GroenLinks wil een aanpak stimuleren waarbij de bestaande vierkante meters woonruimte beter verdeeld worden. Daarbij wil GroenLinks o.a. stimuleren dat inwoners onder voorwaarden gemakkelijker hun koophuis kunnen splitsen om te verkopen aan jongeren.