De Alkmaarse gemeenteraadsfracties van GroenLinks en Partij van de Arbeid organiseren op vrijdag 20 mei van 15.00 uur - 17.00 uur een lopend debat over de Wet maatschappelijke ondersteuning.

De partijen willen graag van toekomstige gebruikers en vertegenwoordigers van cliënten- en consumentenorganisaties horen hoe zij tegen deze nieuwe wet aankijken en wat zij van de gemeente Alkmaar verwachten. Het debat wordt gehouden in de Rekere aan de Muiderwaard 396.

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat de zorg voor de kwetsbaren, ouderen, gehandicapten, dak- en thuislozen, chronisch zieken en mensen met een psychiatrische achtergrond, bij de gemeenten komt te liggen. De Wmo vervangt de Wet voorzieningen gehandicapten en de Welzijnswet. Een deel van de AWBZ - de huishoudelijke verzorging - wordt toegevoegd aan de Wmo en komt onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Staatssecretaris Ross-Van Dorp wilde de wet op 1 januari 2006 laten ingaan, maar zij heeft onder druk van de Tweede Kamer de invoering een half jaar uitgesteld.

Met de invoering van de nieuwe wet krijgen gemeenten de verantwoordelijkheid over acht 'prestatievelden'. Die betreffen voorzieningen voor ouderen, gehandicapten, chronisch zieken en mensen met psychische problemen, maar ook welzijntaken als sociale activering, schuld-sanering, leefbaarheid in buurten en wijken en problemen met jongeren en opvoedings-problemen. De gemeenten voeren nu al een groot deel van deze taken uit.

Nieuw is dat al deze taken onder een en dezelfde wet worden geplaatst. Het wordt evenwel aan de gemeenten overgelaten om te bepalen welke dienstverlening zij noodzakelijk vinden. De invulling van de dienstverlening dient in samenspraak met burgers en organisaties tot stand te komen. Maar ook de politiek zal zich een beeld moeten vormen van de taak waarvoor de gemeenten komen te staan. Want hoe je het wendt of keert het is uiteindelijk de gemeente-raad die een beslissing moet nemen over de plaatselijke invulling van de Wmo en het voorzieningen--niveau.

De fracties van de PvdA en GroenLinks vragen zich daarom af wat gebruikers en hun vertegen-woordigers van de nieuwe wet vinden. Hoe zien zij de rol van de cliënt / hulpvrager. Welke dilemma's zijn er en hoe kunnen deze worden opgelost? Wat moet de Wmo concreet voor hen opleveren? De fracties willen de inbreng van de deelnemers meenemen in hun inbreng aan de discussie over de inrichting van de Wmo in Alkmaar.