Nu tot de gemeente Alkmaar ook Schermer, De Rijp, Graft en de Graftdijken behoren, is weidevogelbeheer een onderwerp om eens onder de aandacht brengen.

Het kan u niet zijn ontgaan dat het slecht gaat met de weidevogels (bijvoorbeeld grutto, kievit, scholekster, tureluur) in Nederland. De belangrijkste reden hiervoor is een te lage kuikenoverleving. Simpel gezegd worden er onvoldoende kuikens volwassen. Eieren komen niet uit of kuikens verhongeren door de rijk bemeste weilanden met te dicht gras en onvoldoende kruiden en dus te weinig insecten (kuikenvoedsel). 

Agrariërs kunnen gebruik maken van subsidie als ze hun percelen na 1 juni maaien of aan legselbeheer doen. Vanaf 1 april mogen ze dan geen werkzaamheden meer in hun land uitvoeren of moeten ze, afhankelijk van het afgesloten subsidiecontract, hun nesten beschermen.

Veel boeren ontvangen subsidie (met name de boeren in de veenweidegebieden zoals de Eilandspolder). De afgelopen week en naar verwachting ook deze week zullen er volop landbouwwerkzaamheden plaatsvinden (mest uitrijden, rollen en weideslepen). Vanaf 1 april mogen de agrariërs namelijk het land niet meer in dus moet er nu nog even volop geprofiteerd worden van de droge weersomstandigheden.

Logisch natuurlijk vanuit de agrariër gezien. Maar is dat in het belang van bijvoorbeeld de kievit?

Nee, een kievit houdt zich niet aan de datum van 1 april. Kieviten zitten nu al op de eieren. Wist u dat al op 12 maart het eerste kievitsei in de provincie Noord-Holland is gevonden? De nesten van deze vroege broeders dreigen nu te worden vernietigd tengevolge van de binnen het subsidiecontract toegestane landbouwwerkzaamheden. De agrariërs die gebruik maken van deze subsidie dienen echter ook de nesten te beschermen om te voorkomen dat ze verloren gaan. Hier is echter geen enkele controle op vanuit de subsidiegevende instanties (de Provincie Noord Holland en de agrarische natuurverenigingen).

Sommige mensen redeneren dat het niet zo erg is als er een nest met eieren van de kievit verloren gaat omdat ze vaak nog een tweede nestje maken. Bij het eieren rapen in Friesland bijvoorbeeld was dat een veelgehoord argument. Uit onderzoek is echter gebleken dat de kievitkuikens uit het eerste nest het sterkst zijn en dus de meeste kans maken om te overleven. Het is dus heel belangrijk om juist die eerste kuikens groot te brengen. En daar zit dus de precies de pijn in deze – op het eerste gezicht – goede subsidieregeling: een kievit heeft geen agenda of smartphone met kalender.

1 april is dus niets anders dan een poldercompromis in het belang van de agrariër en niet in het belang van de weidevogels.