We maken ons op voor een toekomst waar de ontwikkeling van de koopkracht de komende jaren zal achterblijven en het herstel in de bouw op zich laat wachten. Sociale uitkeringen gaan samen met de toeslagen voor wonen en zorg omlaag en de eigen bijdragen gaan omhoog. Groen maakt plaats voor asfalt. GroenLinks vindt het belangrijk dat de burgers van Alkmaar mee kunnen doen en daar zullen we in moeten blijven investeren. We houden een solide en sociale infrastructuur in Alkmaar waardoor mensen kunnen participeren. Toegankelijkheid en bereikbaarheid van algemene voorzieningen voor bijvoorbeeld mensen met een beperking, kwetsbare ouderen en migranten vraagt extra aandacht. Ook individuele voorzieningen blijven nodig, zoals vervoer, hulp bij het huishouden of financiële ondersteuning.

De WMO reserve wordt de komende jaren ingezet om de maatschappelijke opvang op peil te houden en uitvoering te geven aan het Stedelijk Kompas. We zijn blij dat het college hierin haar verantwoordelijkheid heeft genomen. Zet in op samenwerking met buurt en regio gemeenten. Zet in op preventieve activiteiten en voorkom huisuitzettingen door mensen in nood tijdig te ondersteunen. Ook over 4 jaar. De financiering van de dagopvang van mensen met een beperking,vindt nu nog via de AWBZ plaats, maar komt onder de Wmo te vallen. En de jeugdzorg gaat van provincie naar gemeenten. GroenLinks vindt het belangrijk om ook in de toekomst in mensen te investeren, zodat zij in staat zijn op eigen kracht en duurzaam in de maatschappij de participeren, ook als de financiële dekking hiervoor minder wordt. Daarom hebben wij tegen de eigen bijdrage voor de inburgeringscursus gestemd.


Maar daar waar burgers zelf voldoende middelen hebben, vinden wij dat zij ook bij kunnen dragen aan deze voorzieningen, de sterkste schouders dragen dan ook de zwaarste lasten. De bezuinigingsvoorstellen van het college zullen we daarop dan ook beoordelen.

Ook het programma cultuur heeft onze aandacht zeker nu het kabinet hierop grote bezuinigen ziet. Voor GroenLinks is het belangrijk dat iedere Alkmaarder kan genieten van cultuur. Voor iedere Alkmaarder iets in het aanbod, iets wat past bij zijn culturele smaak. GroenLinks streeft daarom naar een breed en voor iedereen toegankelijk cultureel aanbod. Bewaking van een evenredige verdeling van de financiële bijdragen aan het culturele veld verdient de komende jaren aandacht. Kleine organisaties dragen enorm bij aan de diversiteit van het totale aanbod en zijn - ondanks hun bescheiden omvang - enorm waardevol. Zij mogen de komende jaren niet de dupe worden.

Wat GroenLinks betreft weegt duurzaamheid mee bij het toekennen van opdrachten aan bedrijven en instellingen. De motie van GroenLinks om aan alle nota’s een duurzaamheidsparagraaf te koppelen is aangenomen. We willen dat bij bouwopdrachten van de gemeente rendabele investeringen in schone energie altijd gedaan worden. Winst boeken door voorlichting aan burgers en ondernemers om zuinig om te gaan met energie, verspilling tegen te gaan en te zoeken naar milieuvriendelijke alternatieven. Zoals het vervangen van straatverlichting door led verlichting, een grote investering, maar die betaalt zich op de lange termijn terug! Investeer in ecologische verbindingszone, ook nu een extra inzet, maar een die zich op termijn weer terugbetaalt door besparingen op het onderhoud. Als bomen gekapt worden, moeten er anderen voor worden geplant. Ter vervanging van de 4000 zieke bomen in Alkmaar is nu € 700.000 begroot. Door deze investering kunnen wij dit nu ook daadwerkelijk realiseren.


Maar hoe gaat de toekomst er uit zien. We weten nog niet welke besparingen we straks gaan zien en waar partijen voor kiezen. Schone, veilige en hele wijken wordt door iedere partij onderschreven. Niemand zit te wachten op het creëren van nieuwe achterstandswijken. Ook groen speelt hierin een belangrijke rol, net zo belangrijk als het schoon en heel houden van je wijk en de participatie en integratie van de burgers. Daarom zullen we ook in de toekomst, ondanks bezuinigingen, ook moeten blijven investeren.