Verkeersveiligheid rondom Alkmaarse scholen verbetert

Rondom scholen in Alkmaar gebeuren er regelmatig ongelukken. Deze worden helaas vaak door ouders veroorzaakt die hun kind bij school afzetten. Om de verkeersveiligheid rondom scholen te verbeteren, heeft GroenLinks een motie ingediend. Gelukkig is deze motie aangenomen en wordt het weer een stukje veiliger in onze mooie gemeente.

 

Landelijk vonden er de afgelopen drie jaar rondom scholen meer dan 10.000 ongevallen plaats. Vaak worden deze aanrijdingen (mede)veroorzaakt door ouders die hun kinderen naar school brengen. Ook in Alkmaar zijn er door foutparkeren, te hard rijden en onoverzichtelijke verkeerssituaties diverse ongelukken ontstaan.

Maatregelen die autogebruik bevorderen -zoals bijvoorbeeld het creëren van extra parkeerplaatsen- werken juist averechts. Kinderen zelf willen graag zelfstandig lopend of met de fiets naar school, maar ouders vinden het vaak veiliger om ze met de auto te brengen. Zeker als de verkeerssituatie rondom een school onveilig is, brengen steeds meer ouders hun kinderen "veilig" met de auto. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen op steeds latere leeftijd zelfstandig naar school gaan.

Allemaal argumenten die onze fractie stimuleerde om tijdens het begrotingsoverleg de motie "Alkmaarse kinderen veilig naar school"  in te dienen. De motie is gelukkig met veel steun en hulp van D66 en PVVD aangenomen. De motie is bedoeld om de verkeersstromen rondom een school beter te organiseren, zeker niet om automobilisten “te pesten”. De veiligheid van onze allerjongste inwoners staat voorop!

Onze fractie hoopt hiermee aan verandering in de verkeersveiligheid rondom scholen positief bij te dragen. Dat de jonge fietser en voetganger met concrete maatregelen weer vaker voorrang gaan krijgen. En dat er natuurlijk uiteindelijk steeds meer ouders én kinderen veilig lopend of fietsend naar school komen!