Afgelopen maandag werd in de raad de begroting voor het komende jaar van de gemeente Alkmaar behandeld. Dit is elk jaar het moment waarop alle fracties terugkijken op afgelopen jaar en kijken naar de plannen die de coalitie heeft met de stad. Het zijn de lokale politieke beschouwingen. In de Stadskrant krijgt elke fractie de mogelijkheid om zijn bijdrage samen te vatten. Hieronder de bijdrage van Christian Braak, fractievoorzitter van GroenLinks Alkmaar. 

Soms slaat verbazing om in boosheid. Het overkomt de GroenLinks-fractie niet vaak, maar de afgelopen tijd kreeg het college het meerdere keren voor elkaar. Uitgerekend in de tijd dat de gemeente verantwoordelijk werd voor jeugdzorg, werk en inkomen, zorg aan langdurig zieken en ouderen worstelt het college om de financiën op orde te krijgen. Het is een buitengewoon slecht moment om geen grip te hebben. 

Het afgelopen jaar heeft het college zijn handen vol gehad aan het ruimen van puin. Met veel ambtelijke inzet, bezuinigen en financiële ombuigingen is er nu een sluitende begroting. Dit heeft veel tijd, energie en geld gekost. Spijtig, want dit had anders allemaal ingezet kunnen worden om onze gemeente socialer, groener en aantrekkelijker te maken. 

Deze begroting staat in het teken van financiële reparaties. De grote uitdagingen van deze tijd krijgen hierdoor veel te weinig aandacht. Anders dan het gemeentebestuur (OPA/VVD/CDA/D66) kiest GroenLinks ervoor om de deze uitdagingen aan te pakken. Toenemende ongelijkheid, vluchtelingen, klimaatverandering en behoefte aan huurwoningen; dit zijn de thema’s die om aandacht schreeuwen. In deze begroting worden ze slechts aangestipt. 

Het college toont veel minder daadkracht dan de samenleving. GroenLinks ziet namelijk mooie particuliere initiatieven op het gebied van duurzaamheid, zorg en maatschappelijke ondersteuning. GroenLinks wil dat het gemeentebestuur juist een inspirerende factor is bij dit soort initiatieven en ze aanjaagt,een stimulator is in plaats van toeschouwer.

Betere afvalscheiding, kantoorpanden ombouwen naar woningen, veiligere fietspaden, het groen houden van het polderlandschap; we noemen slechts een paar snel te realiseren punten. Verandering is dichterbij dan je denkt, maar het college is aan het overleven en heeft daardoor onvoldoende focus op de kansen.