Uitbreiding mogelijkheden Alkmaarpas voor minima

De Alkmaarpas is niet meer weg te denken. Vele inwoners hebben zo een pas waarmee je korting krijgt bij o.a. winkels en culturele instellingen. Wat velen niet weten is dat de Alkmaarpas ook een extra steuntje in de rug geeft voor de Alkmaarse minima. Als je in de bijstand zit dan krijg je elk jaar op je pas een bedrag ter waarde van 80 euro. Erg fijn.

Maar de laatste tijd kregen wij van verschillende kanten steeds vaker te horen dat mensen het budget niet hadden gebruikt omdat het niet aansloot bij waar ze behoefte aan hadden. Want de mogelijkheden om die 80 euro te gebruiken zijn eigenlijk veel te beperkt. Zo kan je er wel een kaartje voor de film mee halen, maar niet een kaartje voor De Vest, voor de Grote Kerk of voor Artiance. Ook kan je er wel een sportpaspoort mee aanschaffen, maar niet het toegangskaartje zelf voor het zwembad of de ijsbaan. Je kunt deelnemen aan een maaltijd in het wijkcentrum, maar je kopje koffie of glaasje wijn na de maaltijd kun je er niet mee betalen.

En we willen juist dat mensen met een kleine beurs ook breed mee kunnen doen. Daarom moeten de mogelijkheden om het tegoed op de Alkmaarpas in te zetten breder worden. GroenLinks heeft daarom een motie gemaakt dat ervoor zorgt dat het tegoed op de Alkmaarpas breder inzetbaar worst. Zodat het tegoed uitgegeven kan worden bij alle door de gemeente gesubsidieerde instellingen, bij de deelnemers van ‘eerlijk winkelen’ en de bij de andere bij de Alkmaarpas aangesloten ondernemers. Halverwege 2018 zal deze uitbreiding van de mogelijkheden geregeld zijn.