Was er in de gemeenteraad direct al steun voor ecologisch beleid?
Nee, het begon in de 80er jaren met discussie over gebruik van bestrijdingsmiddelen op straat en in het groen. De plantsoenendienst bagatelliseerde dit probleem in eerste instantie; “Je kon het gif zelfs op je boterham doen” zei het hoofd van de plantsoenen. De plantsoenendienst kreeg het door dit soort discussies en door bezuinigingen zwaar te verduren. De medewerkers hadden een traditionele hoveniersopleiding. Daar leerden ze gif te gebruiken. Leuke dingen als elk voorjaar kleurige bloembakken op alle invalswegen zetten waren nu wegbezuinigd. Daar waren ze gefrustreerd over. Daar had ik wel begrip voor.
Was het een kunst om de koppen dezelfde kant op te krijgen? Hoe heb je het aangepakt?
Wat hielp waren groeperingen als “Anti-gifspuit” en de Bomenwacht. Die kwamen weleens inspreken. Ook burgers gingen zich ongerust maken over hun op straat spelende kinderen. Ik organiseerde excursies voor raadsleden naar andere steden. Zwolle en Huizen waren voorlopers. Maar je moest de meerderheid wel bevechten.
Waren nog andere personen belangrijk? Was de tijdgeest gunstig?
Piet Mulder van de PvdA was het hartgrondig met mij eens. D66 steunde me ook. Uiteindelijk kwam er een experiment met branden en borstelen van het straatonkruid. Ik ging ook stoepen aanwijzen die vol onkruid stonden. Daar liep kennelijk niemand. Ik zei: ”Waarom maak je daar geen plantsoen met bodembedekkende planten van?” Een deel van de gemeenteraad vond dat maar niks.
Hoe was de politieke situatie?
De VVD, CDA en Stadsbelang hadden meestal de meerderheid. In 1990 kwam GroenLinks in het College. De oppositie riep al: dat wordt een puinhoop met al dat onkruid. Maar dat viel mee.
Vertel eens hoe het Ecologie Beleidsplan van 1991 tot stand kwam.
Eind jaren ´80 was er een provinciale subsidieregeling. Daarmee konden we een Ecologie Beleidsplan laten opstellen. Maar dat plan van 1991 was nog niet bindend. Er werd ook een stadsecoloog met de subsidie aangesteld, Marc Argeloo. Die kon er heel goed een positieve sturing aan geven. De medewerkers van de plantsoenendienst gingen nu op cursus, ze kregen leuke nieuwe invalshoeken aangereikt. Er kwam nieuw elan. Onderhoudsarm was ook goedkoper. Ondertussen werd Alkmaar Noord uit de grond gestampt. Daar kwamen veel bosplantsoenen en bodembedekkende planten. Alleen de eerste twee jaar werd er nog gespoten. Het Ecologie Beleidsplan is later opgenomen in het Groenbeleidsplan. Planten en vogels weten het groen in Alkmaar daardoor steeds beter te vinden. De aanmoedigingsprijs van de Vogelbescherming is heel terecht en vormt hopelijk een stimulans op de ingeslagen weg door te gaan.
Feiko van der Veen