Tijd voor verandering!

Deze begroting is niet onze begroting! Duidelijk is dat er nog voor veel geknokt moet worden. Voor betere jeugdzorg en gedegen jongerenwerk. Voor meer samenhang tussen de zorgverleners en ondersteuning in de wijk. Voor een spannender cultureel aanbod met meer aandacht voor broedplaatsen. Voor meer nieuwe en betaalbare huurwoningen. Voor leefbaarheid van de dorpen en veiligere fiets- en wandelroutes. Voor vergroening van de wijken en respect voor onze parken.

 

Deze begroting is de laatste van de coalitie van OPA/VVD/CDA/D66. Boekhoudkundig klopt het. Maar inhoudelijk zijn wij hier niet enthousiast over. Vooral omdat er belangrijke onderwerpen spelen in de maatschappij. Zoals klimaatverandering en groeiende ongelijkheid tussen mensen. Onderwerpen waar dringend een antwoord op nodig is. Onderwerpen waar het huidige college geen antwoorden op heeft.

 

Het wordt tijd om onze inwoners nu eindelijk eens meer en beter te betrekken bij belangrijke besluiten. Zoals de op handen zijnde bomenkap van de Hout voor de nieuwbouwplannen van het ziekenhuis. GroenLinks is tegen de bomenkap van de kwetsbare Hout.
De broodnodige verduurzaming sloft voort, terwijl er nu grote beslissende stappen nodig zijn. Alkmaarders hebben recht op een groene toekomst en schone lucht. Maar Alkmaar staat stil. Het wordt tijd dat we een duidelijk ambitie uitspreken over wanneer onze gemeente energieneutraal moet zijn. GroenLinks is daar wel duidelijk over. Wat ons betreft is Alkmaar energieneutraal in 2030!

Kortom; het is hoog tijd voor verandering. GroenLinks wil dat Alkmaar een sociale, groene en open gemeente is. Deze begroting draagt daar maar een heel klein beetje aan bij. Dit moet en kan anders! Wat ons betreft is de keuze volgend jaar bij de verkiezingen helder: kiezen we voor GroenLinks of blijft alles bij het oude?