Christian Braak
Christian Braak

Tijd voor verandering

Komende maandag wordt de raadsvergadering over de voorjaarsnota voortgezet. Deze Voorjaarsnota is de laatste in de bestuursperiode van de coalitie van OPA/VVD/CDA/D66. We blikken daarom niet alleen vooruit maar ook terug op de afgelopen jaren.

De afgelopen raadsperiode is snel gegaan. Ondanks de moeizame en chaotische start van de coalitie. De coalitie verloor al snel een wethouder, dook in de rode cijfers en er werd tot twee keer toe een motie van wantrouwen ingediend. We zitten eindelijk in wat rustiger vaarwater en lijken kalm richting de verkiezingen te gaan. Rust, na zoveel hectiek, kan onze gemeente goed gebruiken. Te vaak was er gedoe en daardoor onvoldoende focus op belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen.

Deze Voorjaarsnota kabbelt dus rustig voort, terwijl de maatschappij niet stil staat. Wat GroenLinks betreft is dit nu zonde van de tijd. Deze tijd vraagt om een koerswijziging. Daarvoor is visie nodig over bijvoorbeeld de veranderende zorgvragen en over de toenemende sociale ongelijkheid. Ook de overstap naar duurzame energie kan niet wachten. Het huidige hapsnapbeleid is niet toekomstbestendig. De Alkmaarse GroenLinks-fractie trekt hier hard aan.

Er is in Alkmaar nog veel meer om voor te knokken. Zoals veiligere fiets- en wandelroutes en geen bomenkap in stadspark De Hout. Ook zien wij graag een nieuwe sociale wijk ontstaan aan de Helderseweg op het oude Nuon-terrein. Samen met de woningbouwcorporaties willen wij sowieso meer betaalbare huurwoningen realiseren. En natuurlijk zijn deze energieneutraal. Het polderlandschap moet open blijven en de wijken kunnen nog veel groener. Om maar een aantal punten te noemen.

Het is hoog tijd voor verandering. Dit staat centraal in onze reactie op deze Voorjaarsnota. De komende jaren gaat GroenLinks dit bewerkstelligen. Om zo een stap dichter bij het Alkmaar te komen waar we als partij hartstochtelijk voor strijden: groener, eerlijker en socialer!