Sinterklaasfeest voor iedereen

Het begint helaas een onderdeel te worden van een Nederlandse traditie: de Zwarte Pietendiscussie. Elk jaar rond deze tijd komen bij ons de eerste berichten binnen. Berichten van ouders die informeren of wij al weten of er in Alkmaar dit jaar al wat verandert in het Sinterklaasfeest. Van mensen die zich onprettig voelen bij de verschijning van Zwarte Piet. Van ouders die graag met hun kinderen naar de intocht gaan, maar niet naar een intocht met Zwarte Pieten willen.

 

Deze gevoelens zijn oprecht. Voor een grote groep mensen roepen deze zwart geschminkte figuranten een associatie op met racisme. Kinderen worden op school Zwarte Piet genoemd omdat ze een kleurtje hebben. Ouders haken hierdoor af bij de Sinterklaasintochten

De intentie van Zwarte Piet is niet om te discrimineren. Maar daar gaat het niet om. In een samenleving als de onze is het van groot belang om rekening te houden met wensen en gevoelens van minderheden. Ook in Alkmaar is er een groep mensen die vraagt om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen. Het is een erg redelijke vraag. De vraag is niet om het Sinterklaasfeest af te schaffen. Of om Sinterklaas voortaan in zijn eentje naar Alkmaar te laten komen. De vraag is enkel om tijdens het schminken niet die gezichten helemaal zwart te plamuren maar om wat creatiever met roetvegen aan de gang te gaan.

Het Sinterklaasfeest moet een feest zijn voor iedereen. Dat is het op dit moment niet. Gelukkig is er een verandering gaande. Op steeds meer plaatsen wordt Sinterklaas bij de intocht vergezeld door roetveegpieten. Voor zover wij kunnen overzien is dat in Alkmaar niet het geval. Dat is jammer. Wij vragen het college dan ook om met de organiserende instanties in gesprek te gaan over Zwarte Piet. We willen graag dat Alkmaar een gemeente is waar iedereen thuis hoort. Daar hoort een Sinterklaasfeest bij waar ook iedereen zich thuis voelt. Dat we rekening houden met elkaar is een erg mooie Nederlandse traditie.

Het Sinterklaasfeest is ook een belangrijke en mooie Nederlandse traditie. Een traditie die nog lang zal blijven bestaan. Maar ook een traditie die in de loop van de jaren telkens weer wat verandert en zich aanpast aan de tijd. Wat ons betreft behoren er twee elementen van deze traditie dan ook snel tot het verleden: Zwarte Piet en daarmee de Zwarte Pietendiscussie.

- De fractie van GroenLinks