Stedenbanden zaak bestaan in ons land al sinds lang.

De Europese gedachte, met als kern verzoening tussen Frankrijk en Duitsland, bood het kader waarbinnen de meeste stedenbanden in die jaren tot stand kwamen. Het doel was om groepen vanuit de bevolking met elkaar in contact te brengen om het wederzijdse begrip en samenwerking te bevorderen. Alkmaar ging daartoe contacten met Darmstadt en Troyes aan.

In het kader van de Oost-West dialoog zocht Alkmaar in de jaren tachtig contacten in Oost Europa om de Oost-West tegenstelling met de wederzijdse vijandbeelden te helpen doorbreken. Zo werd in 1985 een stedenband aangegaan met Tata. De nadruk ligt sinds de val van de Berlijnse muur in het algemeen op ondersteuning bij de opbouw van het democratische proces. Alkmaar en Tata kozen vooral voor concrete samenwerking via het ecologische herstel van het Oude Meer van Tata.

De problematiek van de derde wereld en de bevordering van de Noord-Zuid dialoog kreeg ook aandacht door actieve deelname in het LOTA (Landelijk Overleg Tegen Apartheid). Daar vloeide uiteindelijk in 1997 een samenwerkingsovereenkomst met de Zuid-Afrikaanse gemeente Uitenhage uit voort, vooral gericht op ondersteuning van de opbouw van democratische instituties en een bijdrage te leveren aan de leniging van de huisvestingsnood van de zwarte bevolking.

Sinds 1996 bestaan er vriendschappelijke contacten met Linköping. De contacten met deze Zweedse stad zijn ontstaan sinds het project "Maerten in Cyberspace": het overseinen van het altaarstuk van Maerten van Heemskerck, dat sinds de Beeldenstorm van 1566 in de Dom van Linköping is terechtgekomen. Dit altaarstuk is via internet overgeseind en op houten panelen geprint. Bij het opnieuw ingebruiknemen van de Grote Sint Laurenskerk is het altaarstuk onthuld in bijzijn van Koningin Beatrix.

Band met een herkomstland
Sinds enkele jaren vindt in ons land een bezinning plaats op het zich wijzigende karakter van de samenstelling van de eigen bevolking en komen landen als Turkije of Marokko in beeld. Internationale migratie komt daarmee als actueel en dominant thema in het vizier, ook in Alkmaar. De achterliggende gedachte is dat een band met een herkomstland de integratie hier van een bevolkingsgroep afkomstig uit dat land, op positieve wijze zou kunnen helpen bevorderen.

In dit kader zijn door een groep migranten uit Turkije, met initiatief van Riza Diktas, GroenLinks fractie vice-voorzitter, contacten gelegd met het Turkse Bergama. Dit initiatief heeft uiteindelijk geleid tot in eerste instantie tweejarige vriendschapsband. Op 16 maart in de commissie Bestuur en Middelen is unaniem besloten tot de contacten met Bergama voort te zetten. De grote meerderheid van de fracties zijn voor het aangaan van een officiële stedenband. Wel werd opgemerkt door een aantal fracties dat van groot belang is doelen van de stedenband goed vast te stellen en die doelen periodiek te evalueren.

Doel van de stedenband met Bergama is de bevordering van de contacten tussen de inwoners van Alkmaar en Bergama om kennis te nemen van elkaars samenleving en cultuur. Dit is van belang in verband met het grote aantal Alkmaarse inwoners van Turkse afkomst. De stedenband is ook een belangrijke middel om de integratie van Turken en de onderlinge verhoudingen in Alkmaar te verbeteren.

De Bergamese bevolking hecht grote waarde aan de contacten met Alkmaar. De vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke groeperingen en onderwijsinstellingen hebben eerste contacten met soortgelijke instellingen in Bergama gelegd.

Op onderwijsgebied zijn bijzonder goede contacten gaande met Bergama. Naar aanleiding van een fototentoonstelling over Bergama in enkele Alkmaarse scholen hebben schoolkinderen via internet contact opgenomen met de kinderen in Bergama. De kinderen hebben opdrachten uitgevoerd over o.a. de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Turkije. Daarnaast gaat een groep leerlingen in april 2004 naar Bergama om deel te nemen aan het Internationale Kinderfestival. Ook het Willem Blaeu College en het Jan Arentsz College willen een band aangaan met een middelbare school in Bergama. Daarnaast wordt de Hogeschool INHOLLAND in contact gebracht met de HBO-opleiding in Bergama.

Er hebben zich spontaan vier Hbo-studenten gemeld die journalistiek studeren. Zij willen binnenkort naar Bergama om daar een film te maken als onderdeel van hun studie.
Op het gebied van sport hebben de Alkmaarse Boys al plannen om iets te willen doen.
In het kader van het Terra festival wordt een muziekgroep uit Bergama uitgenodigd.
Op dit moment wordt onderzocht in hoeverre de Kamers van Koophandel iets voor elkaar kunnen betekenen.