Er is goed nieuws over de bedreigingen van het open polder landschap in de Bergermeer. Het bedrijventerrein en verlengde Huiswaarderweg in Bergermeerpolder gaan niet door. Het gemeentebestuur van Alkmaar streeft niet meer naar nieuw bedrijventerrein en een nieuwe weg dwars door dit gebied. Naar het zich nu laat aanzien leveren de acties tegen deze bedreigingen het gewenste resultaat op. Alleen de ontwerp-structuurvisie voor het gebied is nog niet eenduidig hierover. Daarin worden de weg en het bedrijventerrein nog als opties genoemd.
Stapje voor stapje zijn de plannen van tafel verdwenen. Eerst is het voor kantoren bedoelde bedrijventerrein Bergermeer II in 2007 uit de kantorennota geschrapt. Daarna is besluitvorming over verlenging van de Huiswaarderweg verdaagd naar de Kadernota Duurzame Bereikbaarheid, het verkeersplan voor de komende 10 jaar van de gemeente. Naar nu blijkt gaat deze inmiddels in concept vervaardigde nota ervan uit, dat het ongelijkvloers maken van het huidige kruispunt van de Bergerweg met de Maarten Luther Kingweg de verwachte groei van het autoverkeer kan opvangen. De gevreesde nieuwe weg, ook wel de verlegde Bergerweg genoemd, staat niet meer in de nota.
In 2006 was de eerste actie. GroenLinks Alkmaar plaatste een spandoek tegen het doortrekken van de Huiswaarderweg. In 2007 volgde de Koe van GroenLinks tegen uitbreiding van het bedrijventerrein. In juli bleek de koe te zijn verdwenen. Pas in 2008 werden de restanten ter plekke teruggevonden. In 2008 was er de actie van Milieudefensie “Spaar het landschap, recycle de ruimte” tegen verrommeling van het landschap door almaar nieuwe bedrijventerreinen. Er werd een verkeersbord met deze boodschap ingegraven bij de Bergerweg. Deze acties hebben nu dus resultaat opgeleverd.
Goed nieuws dus; de aantasting van het polderlandschap gaat waarschijnlijk niet door. Het enige wolkje aan het firmament is nu nog de structuurvisie voor de Westrand van Alkmaar als geheel. Hierin worden twee opties opgenomen: wel de weg en het bedrijventerrein ruimtelijk mogelijk maken, of het gebied behouden als groengebied. Aan deze structuurvisie wordt nu al weer drie jaar gewerkt. En de visie is nog altijd niet vrijgegeven voor de inspraak. Momenteel worden er nog weer de plannen voor de jeugdopleiding van AZ in verwerkt.
Ook staat uitbreiding van het golfterrein met nog 9 holes in de ontwerp-structuurvisie als optie genoemd. Dat zou ook weer 10 hectare open weidelandschap vernietigen. Verder gaat Taqa Energy het lege gasveld Bergermeer toch blijvend exploiteren voor piekgasopslag. Maar als compensatie daarvoor wil deze firma wel weer 30 hectare grond aankopen voor natuur. Dat laatste past mooi in plannen van GroenLinks Alkmaar voor een groot natuurgebied van de Alkmaarse Westrand helemaal naar de duinen.
Kortom: wordt vervolgd.