Alhoewel er aan de tentoonstelling het nodige onderzoek is gedaan waaruit betrokkenheid van Alkmaar blijkt bij het slavernijverleden, wil de raad dat nader wordt onderzocht wat de rol van het bestuur indertijd is geweest.

Corina: 'De grootschalige slavernij door Nederland heeft 212 jaar geduurd en werd op 1 juli 1863 afgeschaft. Maar niet de tot slaaf gemaakten kregen compensatie, maar de slavenhouders, vanwege ‘verlies van eigendom’. Straks wordt gevierd dat de slavernij 150 jaar geleden werd afgeschaft. Dat klinkt lang geleden, maar in feite had de moeder van mijn oma een tot slaaf gemaakte of slavenhouder kunnen zijn. En dan klinkt het ineens wel heel dichtbij’.

Corina refereerde aan tv-programma’s die laten zien hoe je familiegeschiedenis je identiteit in grote mate kan bepalen. Dat geldt op individueel niveau, onze inwoners, maar ook voor Alkmaar als stad.

Trots verwees zij naar haar dochter van 9, die bij het verlaten van de tentoonstelling de vraag ‘Wat heeft de meeste indruk op u gemaakt?’ beantwoordde met ‘..dat de meeste mensen in Suriname nog steeds arm zijn door Nederland’.

Tot slot: 'Ons verborgen verleden gaan we onthullen, Dit is een mooie eerste stap. Laten we de resultaten van het onderzoek op de meest toegankelijke, sprekende en herkenbare wijze vertellen door middel van persoonlijke verhalen, om weer door te vertellen. Educatie dus'.

De laatste vraag aan het college was de mogelijkheid te bezien, of een verbond kan worden aangegaan met de voormalige plantage Alkmaar in Suriname. Nu staat er een kindertehuis. Dat laatste geeft allicht ook mogelijkheden tot adoptatie of steun.

Na behandeling in de raad van het onderzoek, wordt besproken welke vervolgstappen gedaan kunnen worden.

(Wordt vervolgd).