Meer vaart met verwijderen asbest

GroenLinks Alkmaar wil dat meer vaart wordt gemaakt met het verwijderen van asbest uit de gemeente. Vanaf 1 januari 2024 moeten alle daken in Nederland asbestvrij zijn. Dat is nog een behoorlijke klus, want veel gebouwen in Nederland hebben nog golfplatendaken waar asbest in zit.  De sanering van asbest is een kostbare zaak. Er zijn wel mogelijkheden om asbest goedkoper te saneren, maar dat vraagt organisatie. Daarom heeft Tineke Bouchier namens GroenLinks de gemeente opgedragen hier meer werk van te maken.

De gemeente Alkmaar wordt gevraagd te onderzoeken wat een informatiepunt kan betekenen en wat er voor nodig is om dit op te zetten eventueel in samenwerking met andere gemeenten in Noord Holland.  Vanuit dit informatiepunt kan men tegelijk informatie krijgen over energiebesparende maatregelen en over subsidieregelingen rond het verwijderen van asbest. Ook is het een goed idee als vanuit dit informatiepunt de gemeente collectieve inkoop organiseert voor het verwijderen van asbest.

Bijna alle partijen, met uitzondering van de VVD, vonden het belangrijk dat de gemeente gaat onderzoeken of zo’n informatiepunt mogelijk is en steunden de motie.