Ik ben nu zo’n vijf jaar raadslid namens GroenLinks in Alkmaar. In die vijf jaar heb ik me met verschillende thema’s beziggehouden, maar duurzaamheid is zeker de rode draad. Sinds ik in 2018 verkozen ben, heb ik me ingezet om Alkmaar zo groen mogelijk te maken. Hierbij stelde ik vaak de vraag: doen we wel genoeg? Een zacht stemmetje in mijn achterhoofd antwoorde hier consequent op: nee, we doen niet genoeg.
Veel mensen die zich bezighouden met de toekomst van de planeet zullen de vraag herkennen of je genoeg bereikt. Soms lukt het om mooie, grote stappen in de goede richting te zetten. Denk aan al het groen dat op een natuurvriendelijke manier geplant is in Alkmaar de laatste jaren. We hebben het over ruim 30.000 m2! Of aan de zonneprojecten zoals het energieleverend geluidsscherm en de zonneweide bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Of aan het warmtenet waarmee Alkmaar echt op andere gemeenten vooruitloopt. Stuk voor stuk prachtige resultaten, maar de opgave om echt ons systeem te veranderen en volledig klimaatneutraal en klimaatbestendig te maken lijkt onverminderd groot.
Daarom is door het vorige college de Agenda Duurzaam Alkmaar bedacht. Hierin worden de lange termijndoelen voor over 20 jaar vertaald in stappen die we vandaag kunnen zetten. We willen dat alle woningen in 2050 van het aardgas af zijn, laten we dan vandaag zorgen dat deze woningen zo goed mogelijk geïsoleerd zijn. Zulke concrete stappen maken die grote opdracht beter behapbaar. We willen in 2050 geen uitstoot van vervoersmiddelen in onze stad hebben, laten we vandaag dan alvast investeren in goede loop- en fietsinfrastructuur en meer laadpalen neerzetten.
Het opknippen van grote, ambitieuze doelen in minder grote maar nog steeds ambitieuze acties waar we vandaag mee aan de slag kunnen is dé manier om klimaatverandering tegen te gaan. Daarom is de ADA zo belangrijk, we kunnen er nu mee aan de slag. En niet alleen met innovatieve projecten hier en daar zoals Alkmaar de afgelopen jaren al doet, maar er kan gemeente breed gewerkt worden.
Daarom ben ik blij dat ook het huidige, toch wat rechtsere college, de ADA ook grotendeels omarmd heeft. Maar ik maak me ook zorgen. De wethouders lijken het belang van duurzaamheid goed te snappen, maar de coalitiepartijen in de raad krabbelen alweer een beetje terug. Dat doen ze door niet heel concreet te zeggen wat moet gebeuren en hoe we dat gaan doen. In plaats daarvan schrijft het college dat ze dingen gaan ‘stimuleren’ en onderstrepen ze ‘keuzevrijheid’. Zo worden concrete stappen toch weer een beetje verwaterd, terwijl de inwoners van Alkmaar juist behoefte hebben aan een gemeente die vaart maakt en die duidelijkheid geeft.
De ruime meerderheid van de Gemeenteraad ziet in dat we moeten veranderen in een duurzame gemeente. Maar deze verandering gaat niet goed wanneer de politiek kiest om slechts te ‘stimuleren’ en dus de verantwoordelijkheid alleen maar bij de individuele burger legt. Nu de ADA er is hebben we een vrij helder beeld van wat er moet gebeuren. Mijn hoop is dat we concreet zullen worden en de toekomst van de planeet gaan verbeteren. Laten we hopen dat de Alkmaarse politiek zal zeggen ‘Deze kant gaan we op, en dat gaan we samen doen!”