Lokale Woonvisie nodig die sociale woningbouw handen en voeten geeft.
Het programma van college en coalitie is qua volkshuisvesting ambitieus. Dat is ook hard nodig na alles wat er de voorgaande 4 jaar op dit terrein niet is gebeurd. Maar een ambitieus programma is niet genoeg. Wij dringen aan op een grondige aanpassing van de Lokale Woonvisie. De huidige woonvisie beslaat de jaren 2002 – 2006. In het coalitieprogramma is afgesproken dat er een nieuwe woonvisie 2006-2010 komt. In feite zijn we met het vernieuwen dus al te laat. Ook de provincie maakt zich overigens grote zorgen over het gebrek aan voortgang in de woningbouw. Vorig jaar hebben we ingestemd met de regionale woonvisie die er ook op aandrang van de provincie gekomen is. Daar op gevolgd is het coalitie programma. Hoog tijd dus om bij alles wat we willen ook aan te geven hoe we dat kunnen bereiken, welke instrumenten daarvoor nodig zijn.
Wat zou er in die lokale woonvisie moeten staan. We geven een voorzet:
- Hoe komen we tot 40% sociaal en van daar naar 50%. Want dat blijft het streven: volgens het coalitieprogramma zal de 40% waar mogelijk in samenwerking met de woningcorporaties worden verhoogd. En zoals bekend hebben de corporaties die bereidheid meteen kenbaar gemaakt.
- Waar realiseren we die percentages? De woonvisie moet in ieder geval voor de grotere bouwlokaties concreet aangeven wat er qua sociaal programma van de ontwikkelaars verwacht wordt
- Er moeten volgens het coalitieprogramma in vier jaar 1.000 Koopgarant woningen komen, waarvan 500 in de nieuwbouw. Daartoe zal bijvoorbeeld ook moeten worden vastgesteld welk grondprijsbeleid onder een Koopgarant woning van toepassing is en of die Koopgarant woningen – net als huurwoningen - ook worden opgenomen in het systeem van woonruimteverdeling.
- In de woonvisie zal moeten staan wat we precies verstaan onder een “substantieel deel” jongerenwoningen in de nieuwbouw en hoe we de veel de kleine slaagkans van jongeren op een betaalbare woning eindelijk gelijktrekken met die van andere woningzoekenden. (Voorlopig lijkt het vernieuwde systeem van woonruimteverdeling de positie van jongeren alleen nog maar slechter te hebben gemaakt.)
GroenLinks heeft zoals bekend steeds fors ingezet op het sociale gehalte van het woningbouwbeleid. In het coalitieprogramma zien we daar veel van terug. Maar daar blijven we niet tevreden mee: we willen echte huizen zien, betaalbare huizen. In de wetenschap dat de woningcorporaties precies hetzelfde willen is het naar onze overtuiging ook niet zo’n grote kunst om snel tot resultaat te komen. Of kent het college problemen die wij niet kennen..