Zaterdag 31 oktober was in de bibliotheek Canadaplein een informatiebijeenkomst over klimaatverandering. GroenLinks Alkmaar had het initiatief genomen met het oog op de komende internationale klimaatconferentie in Parijs. Tijdens de goed bezochte informatiebijeenkomst spraken vertegenwoordigers vanuit het onderwijs, wetenschap, en politiek. Christian Braak fractievoorzitter GroenLinks Alkmaar opende met een speech over de inzet van GroenLinks. Het klimaat en het milieu nemen een grote plaats in bij de plannen van GroenLinks.
In de komende periode gaat GroenLinks zich hier weer actief voor inzetten. Voorafgaand aan de informatiebijeenkomst hield GroenLinks straatinterviews over het milieu. Uit de eerste analyse daarvan blijkt dat de Alkmaarse inwoners zeer betrokken zijn bij het milieu. Zij willen er zelf iets aan doen, door bijvoorbeeld de auto meer te laten staan. Ze willen ook dat de gemeente meer doet aan afvalscheiding en bijvoorbeeld het plastic ook gaat inzamelen. Christian Braak wil deze inbreng van de inwoners gebruiken om in de raad het milieu op de kaart te blijven zetten.
Dat klimaatverandering en de gevolgen daarvan aan alles zichtbaar is, bleek uit de presentatie van Coen van Pruissen, docent aardrijkskunde aan de Bergense scholengemeenschap. Er zijn voordelen van de klimaatverandering, zo illustreerde hij aan het fenomeen van opkomende wijnbouw in Nederland. De nadelen zijn echter talrijk. Hij legde het publiek verschillende vragen voor en daaruit werd wel duidelijk dat het zo niet langer kan doorgaan.
Jan Nagengast, wethouder duurzaamheid van de gemeente Alkmaar, bracht naar voren wat de gemeente op korte termijn wil realiseren. De gemeente is in vergelijking met andere gemeenten niet zo ver in het doorvoeren van de afvalscheiding, maar hij sprak het vertrouwen uit dat dit zal worden ingehaald. Jan Nagengast lichtte kort de maatregelen toe die met de komende nota duurzaamheid op stapel staan. Hij vermeldde tot slot de recente uitbreiding van het aantal zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen.
Vervolgens kwam Arjan Hensen aan het woord, onderzoeker bij de milieuonderzoeksgroep van EnergieCentrumNederland. Uit zijn betoog kwam naar voren dat Nederland hard heeft gewerkt aan het terugbrengen van methaangas. Daardoor blijft de uitstoot van broeikasgassen in zijn totaliteit onder de afgesproken norm hoewel het C02 gehalte op zichzelf nog te hoog is. Interessant in zijn verhaal was hoe via de metingen van zijn onderzoeksgroep lokaal zichtbaar gemaakt kon worden waar zich de pieken bevonden in de uitstoot van broeikasgassen. Daarmee kun je als gemeente direct maatregelen treffen.
Tot slot was het podium aan enkele Alkmaarse organisaties. Zij presenteerden op losse en enthousiaste wijze de kern van hun bijdrage aan duurzaamheid. De fietsersbond had een prijsvraag uitgeschreven over de belangrijkste fietslanden in Europa. De Unie (Alkmaarse Energie coöperatie) wist door hun presentatie weer nieuwe klanten voor hun groene energie coöperatie te werven. De risico’s van hout stoken in houtkachels en haardvuren werden kort en krachtig uit de doeken gedaan. En Bastiaan de Leeuw, fractielid van Groen Links, kondigde tot slot aan dat GroenLinks nog in 2015 een motie zal indienen om milieuvriendelijk vuurwerk in Alkmaar te stimuleren.
Een geslaagde middag waar de contacten tussen de Alkmaarse milieu organisaties en de politiek weer een sterke impuls kregen.