GroenLinks is verbaasd over nieuwe cijfers over de woningbouw die door de gemeente Alkmaar is gepresenteerd.

Behalve bij de te lage aantallen worden ook vraagtekens geplaatst bij de prognoses. Volgens afspraken met het Rijk zou Alkmaar in 5 jaar tijd 3400 woningen moeten bouwen. Volgens de gemeente gaat dat net lukken. GroenLinks heeft hier twijfels over en maakt zich grote zorgen over de onmacht van de gemeente om in de toenemende vraag naar woningen voor jongeren en senioren te voorzien.

Het is niet voor het eerst dat GroenLinks haar peilen richt op de achterblijvende woningbouw. In 2005 inventariseerde de partij het aantal gebouwde woningen met medewerking van de Alkmaarse woningcorporaties. Naast verschillen tussen de opgaven van gemeente en corporaties bleek het aantal nieuwe woningen ver achter te blijven bij de doelstellingen uit de gemeentelijke Nota Wonen uit 2002. Inmiddels spelen ook de woningbouwafspraken met het Rijk een rol. In de periode 2005 t/m 2010 moet Alkmaar 3400 woningen bouwen om een miljoenen subsidie van het Rijk te kunnen krijgen. Volgens de nieuwste prognose van de gemeente zou dat net lukken ondanks het feit dat in 2006 en 2007 niet meer dan respectievelijk 138 en 119 woningen worden opgeleverd. In 2009 komt volgens de gemeente alles goed met de bouw van niet minder dan 1.892 huizen in één jaar. Dat lijkt GroenLinks te mooi om waar te zijn.

Minstens 1.000 woningen in de telling zijn nu al twijfelachtig. Zo zouden om de aantallen te halen ook alle 580 woningen in de Schelphoek in 2009 opgeleverd moeten zijn. Dubieus zijn verder zo’n 400 woningen die door onder meer woningsplitsing of administratieve correcties zouden kunnen worden bijgeteld. De vraag is of het Rijk die tot de reële woningproductie zal rekenen.

Behalve om de geloofwaardigheid van de cijfers gaat het GroenLinks vooral om het gegeven dat Alkmaar er maar niet in slaagt om plannen bijtijds in echte woningen om te zetten. Men lijkt meer bezig met het produceren van excuses dan van huizen. GroenLinks bereidt vragen voor aan het college en zal daarin ook het voorstel doen om serieus onderzoek te doen naar de oorzaken van de kennelijk structurele problemen. Daarbij wordt gedacht aan een onderzoek van de gemeenteraad en het horen van externe partijen om te achterhalen waar het mis gaat. Eventueel kan ook de provincie verzocht worden om vastlopende bouwplannen vlot te trekken, zoals Provinciale Staten van Noord Holland als zijnde hun intentie naar buiten hebben gebracht. Behalve om de miljoenen die de gemeente mis dreigt te lopen gaat het GroenLinks vooral om het bestrijden van de steeds langere wachttijden voor met name betaalbare woningen in Alkmaar.