De GroenLinksfracties in de regio Alkmaar hebben de provincie laten weten zeer verontrust te zijn over de wens van hun Colleges van Burgemeester en Wethouders om te mogen bouwen in het groene buitengebied.

Grote delen van dit gebied zijn nu beschermd omdat ze landschappelijk of ecologisch waardevol zijn. Ze zijn door de Provincie bestempeld als “uitsluitingsgebied”. Als het aan de colleges ligt, mag er echter voortaan vrijelijk gebouwd worden in het buitengebied, als dat maar aansluit op de bestaande stedelijke kernen.  Zij hebben dat bepleit bij de provincie. Daarover hebben zij de gemeenteraden echter niet om advies gevraagd. GroenLinks is bezorgd dat het bestaande beschermingbeleid nu op losse schroeven komt te staan.

De colleges van gemeenten in de regio hebben in juni bij de Provincie gepleit voor een flinke versoepeling van de mogelijkheden om te bouwen in uitsluitingsgebieden. In hun inbreng voor de provinciale structuurvisie vroegen de regionale colleges om onbelemmerd te mogen bouwen aan de randen van bestaand stedelijk gebied. Dus ongeacht de ecologische en landschappelijke waarde van dat buitengebied. Daarmee zou naar de mening van de GroenLinks-fracties in een klap het gehele beleid voor bescherming van natuur en landschapsschoon ondergraven worden. Immers, nu worden ecologische waarden afgewogen tegen andere belangen. In het voorstel van de regionale colleges telt deze waarde geheel niet meer mee als het gebied grenst aan bestaande bebouwing.

De fracties van Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard en Langedijk achten een dergelijke grote verandering in het beleid onverantwoord. Daarom verzoeken zij de provincie in een gemeenschappelijke brief om deze versoepeling niet toe te staan. Zij maken er bezwaar tegen, dat de colleges een dergelijke principiële keuze voorstaan, zonder de gemeenteraden hierover om toestemming te vragen. Zij stellen, dat in de gemeente Bergen duidelijk is geworden hoe lichtvaardig het college daar dacht over bouwen in waardevolle stukken van het buitengebied. Op meer dan 10 locaties, bijna allemaal in uitsluitingsgebieden, wilde het college bebouwing mogelijk maken. Gelukkig heeft een omvangrijk protest uit de bevolking en de politiek daar grotendeels een einde aan gemaakt.

GroenLinks onderschrijft overigens de noodzaak om woningen te bouwen voluit. Voor de periode tot 2015 zijn de bouwlocaties al bekend. In de Regionale Woonvisie Noord Kennemerland 2005-2015 staan de plaatsen aangegeven waar 18.000 woningen zullen verrijzen. GroenLinks pleit voor geconcentreerde woningbouw in de periode daarna. Dus niet overal wat woningen erbij. Maar op een beperkt aantal, wat grotere locaties. Voor de keuze daarvan zal wat de partij betreft de waarde van natuur en landschap zorgvuldig meewegen.