Donderdag 10 maart hebben CDA en VVD tot verrassing van velen de stekker uit de coalitie getrokken. Naar de reden daarvoor blijft het gissen. De verhuizing van het MCA naar Heerhugowaard werd door de twee partijen als aanleiding genoemd. Maar in de ingediende motie stond dat het tijd was voor een andere samenstelling van de coalitie. GroenLinks ziet dat deze partijen een meer rechtse politiek voorstaan. Een politiek die vooral mensen in een sociaal en economisch zwakkere positie in de kou laat staan.
Het besluit van het MCA om naar Heerhugowaard te verhuizen hebben CDA en VVD aangegrepen om uit de coalitie te stappen. In de raadsvergadering dienden zij samen met OPA, SP en Trots een motie van wantrouwen in. Een motie tegen de coalitie waarvan zij zelf deel uitmaken. GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat CDA en VVD wel de verantwoordelijk wethouder Peter de Baat (VVD) steunden, maar vonden dat het college had gefaald. Leg dat maar eens uit en die uitleg kwam er ook niet. Duidelijk was dat de coalitiepartners op niets anders uit waren dan het college te laten vallen, zodat de weg vrij was voor een andere samenstelling. Een samenstelling die meer lijkt op de Haagse realiteit.
Dat de oppositiepartijen (OPA, SP, Trots en LA) de motie steunden, is pijnlijk, maar CDA en VVD gaven hem wel op een presenteerblaadje. GroenLinks houdt daarom vooral CDA en VVD verantwoordelijk voor de val van het college. Deze twee partijen hebben de inwoners van Alkmaar heel wat uit te leggen. Alkmaar had met het voormalig DFS-terrein een goede locatie voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. Dat het MCA gekozen heeft voor Heerhugowaard vindt ook GroenLinks te betreuren, maar daar kan het college niet verantwoordelijk voor worden gesteld. CDA en VVD realiseren zich dat maar al te goed. Maar ze hadden een stok nodig om mee te slaan en die hebben ze in het MCA gevonden.
De val van het college heeft enorme consequenties voor de stad en de regio. Alkmaar staat voor een forse bezuinigingsopgave van jaarlijks zo’n 20 miljoen euro . Dit komt voor een groot deel door de verminderde bijdrage van het rijk. Het naar huis gestuurde college had daarvoor al uitgewerkte voorstellen naar de raad gestuurd. Wat daarmee nu gebeurd is niet duidelijk. Een nieuw college zal met eigen en nieuwe voostellen komen. GroenLinks verwacht daar niet veel goeds van. Een coalitie onder aanvoering van OPA, VVD en CDA zal een beduidend minder sociaal gezicht hebben, dan de coalitie waaraan ook PvdA, D66 en GroenLinks deelnamen. Geen investeringen meer in mensen en kunst en cultuur, maar in wegen.
Momenteel vinden er coalitieonderhandelingen plaats. OPA is hiervan de trekker. GroenLinks is daarvoor niet uitgenodigd. Een duidelijk teken aan de wand! Of de SP en D66 ook deel zullen gaan nemen aan de nieuwe coalitie, dat moeten we afwachten. Maar wat zij bij rechts te zoeken hebben, dat vraagt GroenLinks zich wel af.
Persbericht, 18 maart 2011
Voor vragen van de pers: Feiko van der Veen: 06 43477981.