GroenLinks voert actie tijdens Alkmaar Pride.

Het thema van de Alkmaar Pride dit jaar is Celebrate Pride. Voor veel LHBTI-asielzoekers in Nederland valt er helaas niets te vieren. Zij krijgen geen vluchtelingenstatus omdat de IND ze niet gay genoeg vindt. GroenLinks vindt dat deze mensen een eerlijke kans moeten krijgen op een status en voert zaterdag actie voor de petitie #nietgaygenoeg2.0 van LGBT Asylum Support.

De petitie #nietgaygenoeg2.0 roept de politiek op om kwetsbare LHBTI-asielzoekers eerlijk te beoordelen en niet vanuit een westerse tunnelvisie te kijken naar het proces van bewustwording of zelfacceptatie. En ook om verklaringen van LHBTI-belangenorganisaties, een coming-out in Nederland of het hebben van een partner voortaan als nieuwe feiten mee te wegen in de asielaanvraag.

Aan boord van de GroenLinksboot vaart zaterdag een groep LHBT-asielzoekers mee met de grachtenparade. Onder hen Sercan Ă–zmeral, een Turks-Koerdische man die bijna een maand lang gevangen zat omdat de IND niet gelooft dat hij homo is. Sercan leverde verklaringen van meerdere mensen en LHBTIQ-belangenorganisatie in die bevestigen dat hij actief is binnen de homo-community. Die brieven werden allemaal geweigerd als bewijsmateriaal door de IND.

LHBT-ers zijn een kwetsbare groep asielzoekers. GroenLinks Alkmaar wil dat ze een eerlijke kans krijgen op een verblijfsstatus. Daarom halen vrijwilligers op het Waagplein na afloop van de grachtenparade handtekeningen op voor de petitie van LGBT Asylum Support.