In de afgelopen commissievergadering van Stedelijke Ontwikkeling en Beheer hebben Anjo van de Ven en Marius Braamse de GroenLinks-kaders voor de toekomst van de Westrand gepresenteerd.

Reden hiervoor is dat de fractie van mening is dat de kaders voor ontwikkeling van de Westrand, zoals die door het college worden voorgesteld teveel ruimte laten voor ongewenste ontwikkelingen in dat gebied. Er zijn al twee uitgebreide commissievergaderingen gewijd aan dit voor GroenLinks zo belangrijke onderwerp. In allebei die vergadering bleek een grote meerderheid van de gemeenteraad voor het Groen houden van de Westrand ( een conserverend beleid), maar op een of andere manier lukt het het college niet om deze wens te vertalen in heldere kaders. Oftewel uitgangspunten. GroenLinks maakt zich daar zorgen over. Immers: de Westrand is een beetje van iedereen in Alkmaar en heel veel mensen en organisaties hebben zich daarover al uitgesproken. Daarom heeft GroenLinks het college en de gemeenteraad een handreiking gedaan om samen tot een helderder en meer solide beleid te komen. Behoorlijk wat fracties reageerden positief op dit initiatief. In de raadsvergadering van 28 juni a.s. zal blijken of ons initiatief ook werkelijk steun krijgt.

Wat zijn voor GroenLinks de uitgangpunten ( kaders) voor de toekomst van de Westrand:

1. Ten aanzien van de ontwikkeling van de Westrand wordt een conserverend beleid gevoerd. Er vindt geen uitbreiding van functies plaats die het groene karakter van de Westrand aantasten.
2. Verdere visieontwikkeling sluit aan bij en vindt plaats in overleg met de provincie, buurgemeenten en andere bij het proces betrokken belanghebbenden.
3. Geen uitbreiding van woningbouw in het gebied.
4. Er dient een kwaliteitsslag gemaakt te worden.
5. Bestaande functies en voorzieningen blijven gehandhaafd en kunnen verbeterd worden.
6. Bij herschikking mag per saldo geen groen verloren gaan. Uitbreiding van bebouwing wordt binnen het gebied gecompenseerd met het "teruggeven" van groen.
7. Versterking en behoud van de cultuurhistorische waarden, monumentale waarden en archeologische waarden in het gebied aanwezig.
8. Versterking en behoud van natuurwaarden en ecologische waarden, waaronder uitbouw en bescherming van ecologische verbindingszones.
9. Goede toegankelijkheid en bereikbaarheid van het gebied. De verkeersontsluiting sluit aan bij het conserverende beleid voor dit gebied.
10. Uitbreiding en van toeristische routes aansluitend op bestaande routes.