GroenLinks wil in Alkmaar een plek vinden voor kleine, duurzame woningen, zogenaamde Tiny Houses. Fractievoorzitter Christian Braak: “Tiny Houses zijn mooi, creatief en duurzaam – en ze kunnen bovendien een antwoord zijn op nieuwe vragen rond huisvesting.” GroenLinks Alkmaar is erg nieuwsgierig of het enthousiasme over deze nieuwe woonvorm in Alkmaar groot is en organiseert om die reden een bijeenkomst over Tiny Houses op 8 april.

Tiny Houses zijn duurzame gebouwde woningen van maximaal 50 vierkante meter, waar het hele jaar in gewoond kan worden. Sommige huizen zijn mobiel, gebouwd op wielen, andere hebben funderingen. De Tiny House Movement ontstond in Amerika, maar heeft langzamerhand in Nederland ook een brede groep belangstellenden getrokken.

Afgelopen donderdagavond vond er bij onze GroenLinks collega’s in Hoorn een Tiny House bijeenkomst plaats. Christian Braak reisde af naar Hoorn om te kijken of het enthousiasme over deze nieuwe woonvorm serieus is. Hij was verrast door de opkomst en de energieke sfeer: “Het bouwen van een Tiny House is geen bevlieging, dat is mij na donderdagavond wel duidelijk. Het gaat om een serieuze investering en een weloverwogen vorm van in het leven staan. Dit verhaal is zo enthousiasmerend dat ik vind dat wij in Alkmaar ook deze presentie moeten houden!”

Het concept van de Tiny Houses past helemaal bij GroenLinks, aldus Christian Braak. ”Het duurzame karakter en het serieuze, architectonische ontwerp van de Tiny Houses spreken aan. De huizen zijn klein, dus hebben ze een laag energieverbruik. De meeste huisjes zijn bovendien voorzien van zonnepanelen en andere duurzame energie-oplossingen. Daarnaast zijn de eigenaren door het geringe woonoppervlak min of meer gedwongen na te denken over leven met minder spullen. Allemaal zaken die we als GroenLinks een warm hart toedragen.

De fractievoorzitter van GroenLinks wil de mogelijkheden voor Tiny Houses in Alkmaar onderzoeken. “Mijn gedachten gaan in eerste instantie uit naar een plek waar de huisjes tijdelijk kunnen staan, zoals bijvoorbeeld het voormalige Nuon-terrein aan de Helderse weg. Mochten we een permanente plek vinden, dan is dat natuurlijk helemaal mooi.”

De presentatie over Tiny Houses werd in Hoorn gegeven door Marjolein Jonker en Monique van Orden. Beiden laten zelf een Tiny House maken en zijn gedreven om Nederland bekend te maken met de filosofie achter de beweging. Zij zien het als hun missie om het wonen in de duurzame kleine huisjes op meer plaatsen mogelijk te maken. Zij zullen de presentatie over Tiny Houses ook in Alkmaar verzorgen.

Zin om de bijeenkomst op 8 april over Tiny House in Alkmaar bij te wonen, of hier een bijdrage aan te leveren?
Of heb je suggesties over welke locaties volgens jou in Alkmaar geschikt zijn voor Tiny Houses in Alkmaar, informeer ons!

Bijeenkomst Tiny House – minder huis, meer leven!
Start bijeenkomst: 20.00 uur, deuren & bar open 19.30 uur
Locatie: Hal25 
Pettemerstraat15 in Alkmaar.

Meld je aan via fractiegroenlinksalkmaar@gmail.com

Meer informatie over Tiny Houses in Nederland staat op de website van Tiny House Nederland en de website Marjolein in 't klein.