GroenLinks op de bres voor Sahir tijdens Alkmaar Pride

Vandaag start Alkmaar Pride, vier dagen vol activiteiten om de acceptatie en integratie van transgenders, lesbische, homo- en biseksuele inwoners in Alkmaar en omstreken te vergroten. GroenLinks is uiteraard aanwezig bij veel van deze activiteiten. Tijdens de Pride Walk en de Grachtenparade voeren we actie voor de Alkmaarse asielzoeker Sahir. Hij is samen met zijn vriend uit Irak naar Nederland gevlucht en dreigt nu zonder zijn vriend te worden teruggestuurd omdat de IND hem niet gay genoeg vindt. Tweede Kamerleden Nevin Özütok en Zihni Özdil varen zaterdag mee op onze boot om deze actie te ondersteunen.

De zaak van Sahir staat niet op zichzelf. Begin april luidde LGBT Asylum Support de noodklok omdat sinds begin dit jaar erg veel homoseksuele asielzoekers uit landen als Irak en Iran afgewezen worden door de IND. De dienst ondervraagt LHBT-asielzoekers over hun bewustwordingsproces en zelfacceptatie in het land van herkomst. Omdat deze asielzoekers niet gewend zijn openlijk over hun geaardheid te spreken, gaat dit vaak mis.

LHBT Aylum Support pleit voor een toetsingscommisie waarin problemen als deze door o.a. gedragsdeskundigen beoordeeld kunnen worden. Een vergelijkbare commissie bestaat al voor moslims die christen zijn geworden. In april is LGBT Asylum Support een petitie hierover gestart met de titel ‘Niet Gay Genoeg’. GroenLinks Alkmaar probeert zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor deze petitie.

Tijdens de grachtenparade zaterdag varen niet alleen Sahir en zijn vriend, maar ook andere LHBT-asielzoekers en een vertegenwoordiging van LGBT Asylum Support mee op onze boot.

De petitie kun je hier tekenen.