GroenLinks vindt dat de huisvuilcentrale (hvc) af moet zien van de bouw van een vierde verbrandingsoven.
De oven die bedoeld is voor het verbranden van bedrijfsafval, is onnodig en druist in tegen alle plannen om de hoeveelheid afval te verminderen. Afval dat bovendien niet uit de regio of provincie afkomstig is, maar van daarbuiten. Het scheiden, hergebruiken en bufferen van afval zijn beter voor het milieu en de portemonnee van de burgers. Juist nu ook het totale aanbod van het huishoudelijk afval daalt, is uitbreiding ongewenst. De beslissing voor de uitbreiding ligt echter bij de provincie. GroenLinks hoopt dan ook dat de Gedeputeerde Staten alsnog een stokje voor de bouw steekt door geen vergunning te verlenen.
Volgens GroenLinks past een vierde oven volstrekt niet in het afvalbeleid van de gemeente Alkmaar. Voor de andere gemeenten zal dat niet veel anders liggen. Zoals alle gemeenten heeft ook Alkmaar een afvalbeleid. Dit beleid moet het aanbod van huisafval naar beneden brengen. Een van de maatregelen is het scheiden van afval. Alkmaar blijft achter bij de landelijke doelstelling van 60%. In het milieubeleidsplan 2001-2005 staan maatregelen om deze doelstelling wel te halen. Een van de maatregelen is het intensiever inzamelen van oud papier. Het streefpercentage van 85% is zeker ambitieus te noemen.
Toch gaat het niet alleen om afvalscheiding. Minstens zo belangrijk is de vermindering van het huishoudelijk afval. In 2001 bedroeg dit 537 kilo per inwoner. Eén kilootje meer dan het jaar ervoor, maar 38 kilo meer dan in 1997. Daarom vindt GroenLinks dat de gemeente ook initiatieven moet nemen om het aanbod van afval te verminderen. Dit kan door burgers te informeren over de bijdrage die zij hieraan kunnen leveren. Voorbeelden zijn de aanschaf van duurzame milieuvriendelijke artikelen en het niet accepteren van overtollig verpakkingsmateriaal. Ook een afvalstoffenheffing naar gewicht is een goede manier; in andere plaatsen in Nederland zijn daar al behoorlijke successen mee behaald.
Ook bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Verstandig omgaan met grondstoffen en minder produceren van afval horen daarbij. En hier ligt ook een taak voor de overheid. GroenLinks vindt dat de gemeente Alkmaar zich daadkrachtig moet opstellen en het milieuvraagstuk serieus moet blijven nemen. Vooral nu dit onderwerp in Den Haag zo'n beetje onder aan de agenda terecht lijkt te komen. Met het scheiden, bufferen en hergebruiken van bedrijfsafval kan veel milieuwinst behaald worden. Verstandig en milieuvriendelijk produceren en consumeren, daar gaat het om.
Met de bouw van de vierde oven wordt een totaal ander signaal afgegeven. Feitelijk zeggen de voorstanders: ga je gang maar, de verwerking van afval is een fluitje van een cent, waarover je geen zorgen hoeft te maken. GroenLinks maakt zich wel zorgen. In de eerste plaats over het milieu. De uitstoot van gassen bij een dicht stedelijk gebied en het melkveehouderijgebied de Schermer zal flink toenemen. Ook het transport over de weg en het water belast het milieu onnodig. Daarnaast zal bij een laag aanbod van bedrijfsafval de oven gewoon gebruikt worden voor het verbranden van huishoudelijk afval. Afval dat eveneens van buiten de regio of provincie moet komen. Ook is GroenLinks bang dat bij het achterblijven van het aanbod de kosten op de burgers worden afgewenteld. Alkmaar heeft namelijk zelf geen invloed op de kosten en zal de rekening maar al te gemakkelijk doorschuiven.