Het Nederlandse asielbeleid moet, als het aan GroenLinks ligt, ruimte bieden voor rechtvaardigheid, barmhartigheid en humaniteit. En daadwerkelijk zorgen voor geschikte levensomstandigheden waarin voldoende ruimte is voor lichamelijke, geestelijke, intellectuele en maatschappelijke ontwikkeling voor minderjarige asielzoekers. Jossef (9) is gevlucht voor de oorlog in zijn land hij verblijft nu al ruim 8 jaar in Nederland, hij is een Alkmaarder geworden. Dat creëert emotionele banden waaraan minister Leers van Immigratie en Asiel niet voorbij kan gaan. Het belang van het kind moet voorop staan bij maatregelen die kinderen aangaan. En de overheid moet het welzijn van alle kinderen bevorderen, zoals beschreven in de rechten van het kind. Jossef’s toekomst ligt in Nederland als het aan ons ligt. Terugkeer is geen optie.
Maar dat geldt evenzeer voor andere minderjarigen die in dezelfde omstandigheden als Jossef verkeren. Was het wekenlang Mauro waar we ons zorgen over maakten, nu is het Jossef waar ieder terecht voor strijdt, maar zo vechten ook mensen voor Ahmed (14), Eman (12), Mustafe (10) en Dunia (8), die geen gezicht in de media hebben gekregen. En zo zijn er nog veel meer kinderen en jongeren die in een vergelijkbare situatie zitten. GroenLinks wil daarom een structurele oplossing voor de hele groep en niet steeds op basis van een individueel geval. Daarom is GroenLinks mede-ondertekenaar van de motie die 1 december in de gemeenteraad komt en waarin staat dat het college van B&W zich moet inspannen om te voorkomen dat Jossef en andere kinderen in een situatie zoals die van Jossef worden teruggestuurd naar het land van herkomst. Nederland dient Jossef en al die andere kinderen een veilige woonplek te bieden. Een plek waar ze kind kunnen zijn en zich vrij kunnen ontwikkelen.
Het Nederlands asielbeleid is inhumaan. GroenLinks vindt dat het beleid veranderd moet worden. Niet alleen Jossef, maar alle minderjarige asielzoekers in een gelijkwaardige positie moeten de kans krijgen gewoon in Nederland te blijven. In de Tweede Kamer is de inzet van de fractie dan ook om te komen tot een kinderpardon. De inzet van Kamerlid Tofik Dibi is dan ook een ‘kinderpardon’ waarmee kinderen die geworteld zijn in de Nederlandse samenleving, hier kunnen blijven. De minister komt binnenkort met een brief naar de tweede kamer waarin hij ingaat op de vraag wat hij de komende tijd gaat doen met deze groep kinderen. Daarom wil GroenLinks dat de minister vertrekmoratorium (uitstel van een jaar) voor alle kinderen instelt totdat er meer duidelijk is hoe we in Nederland omgaan met jonge vluchtelingen.