Impressieverslag discussiemiddag over de Westrand.

Op vrijdag 15 april organiseerde de kerngroep Milieu van GroenLinks Alkmaar een discussie over het landelijk gebied van de Westrand. Doel van de middag was om van gedachten te wisselen over de recreatieve mogelijkheden in dit fraaie gebied tussen Alkmaar en Bergen. "Meer mensen zouden moeten kunnen genieten van natuur. Maar dit kan op gespannen voet staan met andere belangen. Voor GroenLinks reden genoeg om met betrokkenen, belangstellenden en belanghebbenden in discussie te gaan", aldus Anjo van de Ven, fractievoorzitter van GroenLinks. Dat de Westrand leeft bij velen, was te merken aan de grote opkomst. Het restaurant 't Woud in Bergen puilde net niet uit.

Voordat de discussie en vragen losbarstten, hielden Tjeerd Bosma van de Vereniging Natuurmonumenten en Vladimir Mars van Bureau Lopende Zaken een presentatie. Tjeerd Bosma ging in zijn presentatie vooral in op de kansen die er liggen om het natuurlijke karakter van het gebied te versterken. De toekomstkansen liggen volgens hem bij het versterken van het cultuurlandschap, het vergroten van de natuurkwaliteit, het verduurzamen van het watersysteem, het verbreden van de landbouw en het meer ruimte geven aan recreatie. Een uitgesproken mening had Tjeerd Bosma over het bouwen in de Westrand. "In gebieden binnen de ecologische hoofdstructuur moet je niet bouwen. Ruimte voor woningbouw moet je proberen te vinden binnenstedelijk, in dorpskernen en gebieden met minder kwaliteit", aldus Tjeerd Bosma.

Vladimer Mars ging uitgebreid in op wandel- en fietsroutes die in de Westrand gerealiseerd zouden kunnen worden. Hij ondersteunde zijn verhaal met kaartjes van tien jaar geleden en motiveerde dit door te zeggen dat er in al die jaren bitter weinig van al die plannen terecht is gekomen. Volgens Vladimir Mars komt dit doordat het aan regie ontbreekt. "Gemeenten kijken vaak niet verder dan hun eigen stad- of dorpsgrenzen. Als zij echt iets willen met de Westrand dan zullen zij samen met andere partijen een visie op het gebied moeten ontwikkelen."

In de discussie kwamen veel zaken aan de orde. Hoewel sommige aanwezigen duidelijk kenbaar maakten tegen verdere ontwikkeling van recreatief medegebruik te zijn, bleken de meesten hier niet afwijzend tegenover te staan. Tjeerd Bosma: "Mensen gaan het gebied alleen waarderen als ze zien hoe uniek het is. Je moet mensen dan wel de kans geven om het gebied te ontdekken. De natuur moet beleefbaar zijn voor mensen. Om natuur te kunnen behouden, wil ik vrij ver gaan in het open stellen van natuurgebieden voor recreatief gebruik" Leon Terlouw van PWN bracht naar voren dat Alkmaar zonder meer baat heeft bij een groene Westrand. Alkmaar heeft weinig groen, met een beetje aanpassing van de Westrand zouden vele inwoners van dit unieke gebied tussen Alkmaar en Bergen kunnen genieten. Harmen Binnema van de GroenLinksfractie van de Provinciale Staten gaf aan dat het beleid van de provincie gericht is op het bevorderen van wandel- en fietsroutes en dat de initiatieven zoals die er voor de Westrand liggen daarin volgens hem goed passen. De provincie heeft daarvoor ook extra geld uitgetrokken. Tjeerd Bosma: "Ook Natuurmonumenten wil graag meer gebied in de Westrand beheren, zodat de kwaliteit van de natuur gewaarborgd blijft en inwoners van Alkmaar hiervan kunnen genieten." Dat daarbij ook rekening gehouden moet worden met de belangen van de bewoners van de Westrand werd duidelijk verwoord door een van de agrariërs. Het verstoort wel de privacy al die wandelaars vlak langs je erf en dat is niet prettig.

Het was kortom een boeiende discussie, waarin veel goede ideeën werden aangedragen. Enkele belangrijke punten en vragen uit de discussie waren:

  • Houden we het bij wat er is of gaan we voor duurzaam recreatief medegebruik?
  • Natuurbehoud gaat hand in hand met natuurbeleving.
  • Verstedelijking van de Westrand op Alkmaars grondgebied en doortrekken van Huiswaarderweg zijn niet te verenigen met het behoud en versterking van het groene gebied. De politiek moet dus keuzes maken.
  • Alkmaar houdt bij de grens niet op. De gemeente Alkmaar moet samen met gemeente Bergen en andere betrokken partijen een visie op het gebied tussen Alkmaar en Bergen ontwikkelen.
  • Welke initiatieven moeten er genomen worden om grond in de Westrand te verwerven?

Daarnaast attendeerde Feiko van der Veen, lid van de kerngroep Milieu van GroenLinks, de aanwezigen ook op een kaartje met bestaande en nog te realiseren wandel- en fietsroutes. Het kaartje en een toelichting daarop is bij dit verslag gevoegd.

Anjo van de Ven bedankte te aanwezigen voor hun inbreng en zegde toe de resultaten van de discussie onder de aandacht te brengen van de begeleidingsgroep Westrand en bij de politieke besluitvorming in de gemeenteraad te betrekken.

--- Toelichting bij de kaart ---

Voor de samenstelling van de kaart zijn bestaande plannen gebruikt. Vooral: Gebiedsvisie van de natuurorganisaties, Raamplan van de landinrichtingscommissie BES, Ontwerp Voetpadennet Lopende Zaken, verder plannen van Hoogheemraadschap, de Frits Zeiler Stichting en Leefbaar Alkmaar. Het Raamplan is het enige dat ook wordt uitgevoerd. Het voorziet echter niet in doorgaande routes. De overige plannen zijn vooralsnog papieren wensen. Uitgangspunt voor het tekenen van de kaart is het creëren van doorlopende routes. De enige doorlopende routes die er nu al zijn zijn Oost-West fietsverbindingen. Ingetekend zijn de ontbrekende schakels van drie vrij liggende, onverharde wandelroutes Oost-West van Alkmaar naar de duinen en twee Noord-Zuid fietsroutes.

Omschrijving:

  • Een wandelpad vanaf Kogendijk naar Bergerringsloot, westelijk van golfterrein, parallel aan nieuw aan te leggen fietspad. Bij fietsbruggetje Sluispolderpad oversteken, verder langs de Bergerringsloot, ten zuiden van de sloot, de Bergerweg kruisen, verder langs de Ringsloot. Aansluiting op wandelroute rond Vliegveld (Ontwerp voetpadennet Lopende Zaken). Voor realisatie is instemming van grondeigenaren vereist.
  • Oost-West-wandelroutes langs Kromme sloot en Doode vaart, gaat verder langs de Bergerringsloot naar vliegveld Bergen.
  • Over Vliegveld Bergen en verder naar duinen Aan de zuidkant en de Westkant van het Vliegveld kan al gewandeld worden. De toekomstige eigenaar heeft al een plan voor een pad voor de Noord en de Westkant gemaakt. Wenselijk is verder een verbinding met de duinen bij Wimmenum en/of binnendoor naar de kruising van de Voert en de Heerenweg. Hiervoor is instemming van de grondeigenaren nodig.
  • Noord-Zuid fietsroute, beginnend aan noordkant Molensloot bij de Viaanse Molen (Verkeers- en vervoersplan Provincie), maar dan met bruggetje naar bedrijventerrein. Binnendoor achterlangs de Sportvelden, op de grens met het weiland (mooi vergezicht), bruggetje over Kromme sloot, langs Evenemententerrein naar Olympiaweg. Dit sluit aan op fietspad naar Meerweg en het komende fietspad langs de Geestmolentocht naar het Zomerdijkje (Raamplan BES), en verder naar Heiloo, Egmond enz.
  • Aanleg ontbrekende schakel in Noord-Zuid-fietsroute: vanaf de Kogendijk westelijk van golfterrein, kruist het fietspad langs de Bergerringsloot net ten oosten van het bruggetje en gaat verder met een boog naar de Bergerweg. Van daaruit fiets je langs bestaande wegen: de Bergerweg, Groeneweg en Vliegveld naar de Hoeverweg. De dan nog ontbrekende schakel naar de Meerweg staat in het Raamplan BES.