In een fraai sneeuwlandschap genoten wandelaars afgelopen zondag van een door GroenLinks georganiseerde tocht door de Bergermeerpolder. Als opmaat voor het wandelpadennetwerk dat hier gaat komen, wilde de partij alvast laten zien hoezeer dit gebied de moeite waard is om te behouden. Sneeuw en ijs vormden het decor van de wandeling, die begon bij de duinen van Bergen en eindigde in de Westrand van Alkmaar. Onderweg passeerde men drie molens. Vandaar de naam: Driemolenpadroute. De route ging geheel over onverharde paden.
“Uiteindelijk willen we dat er een route langs vijf molens komt.” legt het Alkmaarse gemeenteraadslid Feiko van der Veen uit. “Door medewerking van boeren en Volkstuinvereniging ‘De Kromme Sloot’ konden wij vandaag een voorproefje tonen van het officiële wandelpadennetwerk dat hier binnenkort gaat komen.” Dit is te danken aan een motie van GroenLinks, die vier jaar geleden door de gemeenteraad werd aangenomen. “Als mensen wandelen door dit zeer fraaie gebied zo dichtbij huis, zien ze hoe mooi het is. Dat verstevigt het draagvlak om het gebied ongeschonden te behouden.”
Het is GroenLinks is in de afgelopen periode gelukt om een nieuwe weg door het gebied tegen te houden. De verlengde Huiswaarderweg gaat niet door. Een geplande uitbreiding van het bedrijventerrein ging daarmee ook meteen van tafel. Er komt wel natuurgebied bij in de Bergermeerpolder. Vereniging Natuurmonumenten krijgt binnenkort de beschikking over het voormalige Vliegveld, een gebied van ongeveer 100 hectare. GroenLinks zou graag zien dat ook agrariërs een taak krijgen in het behoud van de landschappelijke en natuurlijke waarde van de Bergermeerpolder. “Daar mag wat ons betreft een goede opbrengst voor de boer tegenover staan.” aldus Van der Veen. “Veel boeren zien ook de schoonheid van het landschap. In deze polder liggen de kansen voor het oprapen om met een aangepaste bedrijfsvoering de natuurlijke rijkdom te vergroten. Het wordt tijd dat tegenover de groene diensten die boeren hier willen leveren een reële beloning komt te staan. Zo krijgt de stedeling zijn ommetje in een boeiend gebied en weet de boer dat zijn bedrijf ook toekomst heeft.”