Veel doe ik met de fiets, maar ook de trein gebruik ik regelmatig. Meestal in de avond en in het weekend, om op bezoek te gaan bij vrienden, familie, naar een festival te gaan of een nachtje te gaan stappen. De trein is dan meestal niet heel druk en ik vind het echt een relaxte manier om ergens te komen.

Maar de laatste jaren had de trein het best lastig. Door corona waren er minder reizigers, waardoor er ook minder treinen reden. Gelukkig gaat dat in december veranderen. In de nieuwe NS-dienstregeling gaan weer meer treinen rijden. Ook voor Alkmaar is dat goed nieuws, want er gaan extra treinen rijden naar Amsterdam op vrijdag, zaterdag en zondag. Overigens gaan er ook weer spits-Intercity’s rijden naar Haarlem. Weliswaar nog maar twee en alleen op maandag tot en met donderdag, maar het is een aardig begin.
Wat ik helemaal bijzonder vind, is dat er waarschijnlijk zelfs een echte nachttrein van Amsterdam naar Alkmaar gaat rijden. Helemaal super, want dan hoef ik na dat nachtje stappen niet meer te wachten op de eerste trein.

Volgende maand gaat de gemeenteraad erover stemmen. Ik heb goede hoop dat er groen licht komt, want de raad heeft het idee destijds unaniem gesteund. En er zijn succesvolle voorbeelden, zoals tussen Amsterdam en Haarlem, waar de nachttrein inmiddels zonder subsidie kan rijden.

Daarom een oproep aan alle in Amsterdam stappende Alkmaarders die wel een rijbewijs hebben. Laat die auto eens een keer staan en pak straks de nachttrein. Want als die ene een succes wordt volgen er later vast meer!