Al twee maanden is er geen gemeentebestuur in Alkmaar. Compleet onzinnige machtspolitiek, een afrekencultuur en zeker niet in het belang van onze mooie gemeente, meer kan GroenLinks er gewoon weg niet van maken.
Welke duiding geeft GroenLinks aan de uitvoering van de motie; hoe nu verder. Wij hebben vragen en zullen onze vragen aan de fractie van D66 richten als indiener van de motie en bij afwezigheid van hun verkenner.
De opdracht was onderzoek de haalbaarheid van een stabiele overbruggende coalitie. Onder een stabiele overbruggende coalitie wordt verstaan:
- Een coalitie waarin de diversiteit aan geluiden binnen de gemeenteraad een plek vindt. Alle partijen in de nieuwe coalitie bevinden zich volgens de kieswijzer in de rechts conservatieve hoek. GroenLinks concludeert: dit is niet gelukt.
- Kan de fractie van d66 aangeven hoe ze de diversiteit aan geluiden een plek gaan geven met deze rechts conservatieve coalitie?
Een coalitie die helpt de verhoudingen tussen de huidige coalitie en oppositie te verbeteren. GroenLinks concludeert: dit is niet gelukt.
GroenLinks vraagt aan D66, waarom heeft u er niet voor gekozen om eerst te werken aan onderling vertrouwen en de verhoudingen te normaliseren, in plaats van uw verkenner binnen 36 uur na het ontslaan van 6 wethouders op pad te sturen met een rij vragen die volgens GroenLinks qua toonzetting en inhoud niet thuis horen in een eerste verkenning ronde. Althans als je verbinden wil. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vraag of onze wethouders kandidaat uit de regio komt. Is dit een vraag die D66 vindt thuis horen in eerste verkenningsgesprek?
Kan de fractie van D66 toelichten welke verbeteringen zij constateren in de onderlinge verhoudingen in de raad na het aannemen en de matige uitvoering van deze motie?
- Een coalitie die bestaat uit partijen uit zowel de huidige coalitie als oppositie. Er is maar 1 excuuspartij aangeschoven, het CDA . GroenLinks concludeert: dit is niet gelukt.
- Een coalitie die bruggen bouwt richting de diverse geluiden in de samenleving. Deze is heel divers, vijf keer rechts conservatief en één midden partij? Kan de fractie van D66 toelichten hoe zij het samenwerken met vijf rechts conservatieve partijen recht vind geven aan de diverse geluiden in de samenleving?
- GroenLinks is van mening dat dit geen stabiele overbruggende coalitie is, dat lijkt ons duidelijk. Verder duiding is wat onze fractie niet nodig. Er is gekozen voor een numerieke meerderheid in zetelaantal. Niets meer niets minder.
Onze wensen
De GroenLinks fractie wil openheid van zaken, transparantie in het doorlopen proces. En ja wel degelijk een politiek proces. Want na het ontslaan van een compleet college kan je natuurlijk niet naïef gaan lopen beroepen op een neutrale verkenning.
Er zijn opties op tafel gelegd door diverse partijen in deze raad. Er zijn meerdere puzzelstukken aangedragen die wel degelijk tot een goede uitvoering van deze motie hadden kunnen leiden. GroenLinks heeft haar verslagen openbaar gemaakt. U kunt die allen lezen, hierin staan voldoende oplossingsgerichte opties om tot een brede verbindende coalitie te komen; met een beetje links, rechts, nieuw, oud, oppositie en coalitie. Die opties zijn niet of matig verkend en de partijen die vorige verkenning de mond vol hadden van transparantie geven geen openheid van zaken. Achterkamertjes politiek optima forma. Een vooropgezet plan.
GroenLinks heeft geen steekhoudende argumenten vernomen om vertrouwen te hebben in de verkenning. Er is geen transparantie, verslagen worden niet openbaar gemaakt en de verkenner schittert door afwezig. De opdracht van de motie is niet of nauwelijks uitgevoerd.
Er waren wat GroenLinks betreft voldoende opties om te komen tot een brede verbinden coalitie, maar helaas wij concluderen dat de raad nog verder is gepolariseerd. Alkmaar is nog steeds geen held in bruggen bouwen blijkt.
GroenLinks, PvdA, Leefbaar Alkmaar, Christen Unie en SP dienden de motie ‘Hoe samen verder’ in. Waarin ze uitspreken dat de verkenning zoals uitgevoerd door dhr. Blase niet voldoet aan de kaders die de gemeenteraad in de motie ‘Hoe nu verder’ heeft meegegeven. En verzoeken om de oppositie en de coalitie allebei een verkenner te laten aandragen, die in gezamenlijkheid en op transparante wijze komen tot een coalitievoorstel. Deze motie is niet aangenomen.