Alkmaar is toe aan een nieuw afvalbeleidsplan. En niet alleen omdat het huidige afvalbeleidsplan verlopen is, maar ook omdat wij in Alkmaar op dit moment hopeloos achterlopen. De afgelopen jaren is er veel veranderd rondom het verwerken van afval. Steeds meer wordt het belang onderkend dat we ons afval moeten scheiden. Want afval verbranden is erg slecht voor het milieu en daarnaast voorkomen we door het hergebruik van materialen dat grondstoffen uitgeput raken. Gelukkig zijn er ook steeds meer mogelijkheden om afval recyclen. En bepaalde soorten afval, zoals bijvoorbeeld plastic, is tegenwoordig zelfs geld waard.

Om het milieu zo min mogelijk te belasten is het belangrijkste doel van het afvalbeleidsplan om te zorgen dat de hoeveelheid kilo's restafval (afval waar je echt niks mee kan en verbrand wordt) per inwoner naar beneden te krijgen. In Alkmaar produceerde elke bewoner vorig jaar gemiddeld 243 kilo afval. In Nederland was het gemiddelde vorig jaar 228 kilo. Er valt in Alkmaar op dit terrein veel te winnen. En hierin speelt de gemeente een grote rol.



In de commissie Ruimte van vorige week donderdag is de startnotie besproken. Hierin schetst de wethouder wat de mogelijkheden zijn en wat voor invulling hij wilt geven aan het beleid rondom het verwerken van afval. GroenLinks vindt de voorstellen van de wethouder niet ambitieus genoeg en mist er een heldere visie in. Want op dit moment is het juist de tijd om op dit gebied door te pakken. Overal in het land worden er nieuwe methodes ingevoerd waardoor de hoeveelheid restafval per inwoner flink naar beneden gaat.



Eén van de meest interessante methodes is het omgekeerd ophalen. Als van belang is dat de kilo's restafval naar beneden gaan, dan is het toch raar dat het serviceniveau op dit gebied juist het hoogst is. Je krijgt van de gemeente een grijze bak waarin je het restafval verzameld en één keer in de twee weken rijdt er een vuilniswagen voor die deze bak komt legen. Terwijl je plastic, glas en papier zelf moet opsparen en wegbrengen. En nu tegenwoordig drankkartonnen en metaal ook bij het plastic moeten nemen de ritjes naar de milieustraat of supermarkt alleen maar toe terwijl de grijze bak steeds leger en leger wordt. Ervaringen uit het land leren dat door het plastic, papier en glas in de straat op te halen de hoeveelheid restafval per inwoner spectaculair kan dalen.



De tijd is er rijp voor om nou eindelijk eens stappen te zetten. En niet alleen omdat we al achter lopen in Alkmaar. En ook niet alleen omdat er een interessante methode als omgekeerd ophalen her en der in het land succesvol is. Maar ook omdat er uit een enquete onder inwoners van Alkmaar blijkt dat meer dan de helft aangeeft een stapje harder te willen lopen om meer afval te scheiden. Daarom roept GroenLinks de wethouder ook op om niet dit ambitieloze beleid voort te zetten maar juist een tandje bij te schakelen. In de komende maanden wordt het af afvalbeleidsplan verder uitgewerkt waarna het voor het eind van het jaar door de gemeenteraad vastgelegd gaat worden. Wij blijven er met ons neus bovenop zitten!