Tijdens de vorige periode koos het college van B&W van Alkmaar er voor om niet te gaan bouwen in de Westrand.
Amper drie jaar later wordt die keuze weer losgelaten. Over beloftes en kunnen vertrouwen in politiek bestuur.
Het zal zo halverwege de vorige collegeperiode geweest zijn, niet lang na de komst van de huidige burgemeester, dat er een opmerkelijke ommekeer plaatsvond in het standpunt van het college over het bebouwen van de Westrand van Alkmaar. De toenmalig verantwoordelijke wethouder deelde mee dat men, op basis van voortschrijdend inzicht tot de conclusie was gekomen dat het belangrijke en ook kwetsbare natuurgebied niet bebouwd moest worden. De GroenLinksfractie haalde opgelucht adem, want zij was al jarenlang van mening dat dit gebied met rust gelaten moest worden. Weliswaar bracht en brengt dat een behoorlijke opgave met zich mee om vooral voor de woningbouwbehoefte naar binnenstedelijke oplossingen te zoeken. GroenLinks heeft het toenmalige en ook het huidige college daarvoor haar steun toegezegd. En met name in de gemeenteraad zich daar het afgelopen jaar voor ingespannen. In mei 2003 kwam er een gezamenlijk initiatiefvoorstel van GroenLinks, SP, D66, CDA en PvdA met daarin voorstellen voor zowel jongerenhuisvesting, de sociale koop- en huursector. Voorstellen voor korte termijn, maar ook het onderzoeken en aanwijzen van plaatsen in de stad, waar in de toekomst (ook sociaal) gebouwd kan worden.
Amper drie jaar later nemen wij kennis van een nota van dezelfde wethouder, weliswaar in een ander college, met als naam "Ontwikkelingsvisie Westrand". Nou moet je bij zo'n term als "ontwikkelingsvisie" altijd uitkijken. Daar staat namelijk nooit zoveel concreets in, maar het geeft wel aan hoe er zo'n beetje gedacht wordt over welke kant het op moet.
En wie die ontwikkelingsvisie goed leest kan niet anders dan zich grote zorgen gaan maken. Er wordt namelijk flink geknabbeld en geknaagd aan de Westrand en het eerder zo ferm ingenomen standpunt wordt voor het grootste deel losgelaten.
Want wat staat er? Tot 2006 ziet het college af van woningbouw aan de Westrand. Dat kan ook niet anders, want dat staat in het Collegeprogramma. In de tussentijd wil het college ruimtelijke en functionele kaders opstellen, waarbinnen het mogelijk wordt om (en dan komt het) "ruimte te maken voor belangrijke stedelijke en regionale voorzieningen, grote ruimtegebruikers als maatschappelijke instellingen en bedrijven, scholen, sport- en sportgelieerde accommodaties, medische en medisch gelieerde voorzieningen, horeca en uitgaan". Ook moet de toegankelijkheid voor alle soorten verkeer verbeterd worden (de auto kan er nu niet zo goed in...), moeten toeristische en recreatieve voorzieningen worden uitgebreid en moet het mogelijk worden daar actief grondbeleid te voeren.
Nou is die Westrand niet zo'n heel erg groot gebied en er staat al heel wat in, dus als al deze voorzieningen daar ook nog een plek moeten krijgen wordt het er tamelijk vol. Natuurlijk wordt in de kadernota ook genoemd dat de cultuurhistorische waarden, natuurlijke en ecologische waarden, monumentale en archeologische waarden behouden of versterkt moeten worden. Het staat er wat plichtmatig bij, een beetje om de lezer gerust te stellen. En daarmee op het verkeerde been te zetten. Want dat kan natuurlijk helemaal niet!
Je kunt nou eenmaal niet twee heren dienen. En niet tegelijkertijd de boel volbouwen met (parkeer) ruimte verslindende voorzieningen en al die mooie natuurlijke en ecologische waarden behouden, laat staan versterken. Net zo min als je de kool en de geit kunt sparen, of appels en peren kunt vergelijken of dat een glas tegelijkertijd vol en leeg kan zijn.
En dan is er nog een addertje onder het gras. Het gebied moet "gethematiseerd". Nou weet bijna iedereen in Alkmaar dat de term "thematiseren" sinds enige jaren hetzelfde is als vloeken in de kerk. En deze thematisering is nog een graadje erger dan die rond de komst van Kooimeerplaza. En dan gaat het nog maar om een mooie droom die juridisch nagenoeg aan diggelen is als het gaat om de detailhandel die daar zou moeten komen. Door de Westrand op te delen ( en in hapklare stukken te hakken) wordt het namelijk mogelijk om stapje voor stapje het hele gebied te ontwikkelen tot een (semi) verstedelijkt geheel. En dan is er heel wat meer en definitief aan diggelen dan bij de detailhandel.
De vraag rijst of dat de toekomstvisie is van het college als het gaat om de lange termijnontwikkeling van Alkmaar. Is er überhaupt wel iets van een toekomstvisie? En als die er is, wat is er dan nu zo anders dan drie jaar geleden, vooral aan de Westrand, toen er beloften zijn gedaan? Eigenlijk zegt het college nu: Er is geen maatschappelijk draagvlak voor het bebouwen van de Westrand, maar we willen het toch doen.
Je zou bijna denken dat de aaneenschakeling van incidenten en mislukkingen op het gebied van stedenbouwkundige ontwikkeling en vooral ook in de samenwerking met regionale en plaatselijke partners (de herstructureringsgebieden Schermereiland en Overdie dan maar even niet meegerekend) leidt tot een nieuwe "vlucht vooruit". In plaats van ruzies en meningsverschillen op te lossen met ondernemers, HAL-buurgemeenten, burgers in bijvoorbeeld het stationsgebied en de Hoef, wordt er gekozen voor een nieuw potentieel conflict met Jan en alleman om ons heen. Voor de GroenLinksfractie zijn de wegen van dit college als het om dit soort zaken gaat zo langzaamaan onnavolgbaar en dus onbegrijpelijk. Waar kunnen wij nog op rekenen?
Voor GroenLinks is het een uitgemaakte zaak: de Westrand is een zo waardevol gebied, dat deze "groene" waarden inderdaad behouden en versterkt moeten worden. Waarden van enorm ecologisch, milieu en cultuurhistorisch belang. En van enorm strategisch belang als het bijvoorbeeld gaat om de stijging van de zeespiegel in de komende 50 tot 60 jaar. Iets waar wij onze kinderen en kleinkinderen niet mee moeten willen opzadelen.. En dat zijn niet dezelfde waarden als het ontwikkelen van een zogenaamde visie om geen artikel 19 procedures meer te hoeven voeren.
Een oproep dus aan alle politici, burgers en buitenlui in Alkmaar, Bergen, Heiloo en ook verderop, daar in de provincie. Beloofd is beloofd. "Alles van waarde is weerloos ". Afblijven dus, van die Westrand!