Broedplaatsen zijn onmisbaar voor Alkmaar

Broedplaatsen spelen een belangrijke rol in het culturele klimaat van Alkmaar. Het is de plek waar het experiment plaatsvindt, waar creatievelingen uit verschillende disciplines elkaar ontmoeten en waar je als bezoeker verrast wordt. Broedplaatsen zijn de voedingsbodem voor een rijk cultureel leven. Onmisbaar voor een stad als Alkmaar.

Broedplaatsen hebben de ruimte nodig. Je moet ze niet inkapselen in het lokale cultuurbeleid. Je moet niet proberen om door middel van subsidie ze een bepaalde kant op te sturen. Maar je moet ze als gemeente wel koesteren. En waar mogelijk ondersteunen. In Alkmaar gebeurt dat op het moment te weinig.

HAL 25 heeft zich de afgelopen jaren wel bewezen. Maar elk moment kan het daar over zijn. De grond en het gebouw staan te koop. De herhaaldelijke verzoeken om HAL 25 wat meer zekerheid te geven vonden geen gehoor. Deze plek een aantal jaar uit de verkoop halen was voor het college geen optie. Natuurlijk verdwijnen broedplaatsen en ontstaan ze weer op een andere plek. Maar een beetje steun van de gemeente is daarin wel wenselijk.

In Alkmaar zijn de broedplaatsen op het moment afhankelijk van de welwillendheid van het college. Maar op het moment dat er een projectontwikkelaar langs komt, die een zak geld op tafel kan leggen, trekt de broedplaats aan het kortste eindje. Dit is precies wat er nu met HAL25 aan het gebeuren is. Als we niet oppassen verdwijnt er straks een broedplaats dat de afgelopen jaren is opgebouwd.

GroenLinks pleit er dan ook voor een goed beleid rondom broedplaatsen. Zodat we ervoor kunnen zorgen dat een broedplaats meer zekerheid krijgt en zich ergens langer kan vestigen. Dat er niet continu de dreiging boven het hoofd hangt dat ze moeten verhuizen. En als er dan toch verhuisd moet worden dat er ook gegarandeerd een nieuwe plekje beschikbaar komt.

Broedplaatsen zijn onmisbaar voor het culturele klimaat in Alkmaar. Laten we er dan ook voor zorgen dat ze ook de ruimte krijgen. En dat niet continu het gevaar op de loer ligt dat wat in jaren is opgebouwd in een korte tijd weer verdwijnt!