Begin november vindt in Alkmaar de behandeling van de begroting 2005 plaats.
oorafgaande aan deze behandeling hebben alle politieke partijen hun eerste reactie gegeven. Hieronder staat de reactie van de fractie van GroenLinks, die woensdag 27 oktober samen met de reacties van de andere fracties in de Stadskrant wordt afgedrukt.
2 Oktober hebben 300.000 mensen gedemonstreerd tegen de afbraak van de sociale zekerheid in ons land. De tomeloze bezuinigingsdrift van dit kabinet en vooral de toon waarop dit land wordt toegesproken door "de regenten van de nieuwe politiek" tonen ons dat die nieuwe politiek eigenlijk een vorm van neoconservatisme is. "De afbraak komt van rechts....", zou je kunnen zeggen.
Ook in Alkmaar hebben we te maken met de gevolgen van dit kabinetsbeleid. Een van de redenen waarom we met elkaar minder vette jaren tegemoet gaan. De Gemeente staat voor een bezuinigingsoperatie, die in de ogen van GroenLinks vraagt om slimme en solide oplossingen. Oplossingen waarbij het sociale gezicht van de gemeente niet wordt aangetast.
Als de broekriem aangehaald moet worden dan eerst de eigen broekriem van de gemeente en niet die van de burger. Daarom is GroenLinks tegen forse lastenverhoging voor de burgers.
Wel kiezen wij voor een ruimhartig minimabeleid, investeren in inburgering van nieuw- en oudkomers en vooral ook in de jeugd, zodat ook zij door scholing en werk een goede plek krijgen op de arbeidsmarkt.
Alkmaar moet actief de woningnood onder mensen met een laag tot gemiddeld inkomen aan pakken en samen met haar inwoners de veiligheid en leefbaarheid in de stad te vergroten.
De gemeente moet ook blijven (durven) investeren in groen en milieu en vooral in duurzame oplossingen voor het energievraagstuk en de overlast door autoverkeer. De technologie is al heel ver; het gaat er om dat je nu ook daadwerkelijk keuzes durft te maken voor de toekomst.
Dat geldt ook voor het huisvesten van culturele instellingen als Parkhof, Provadja en een nieuw centrum voor beeldende kunst. Allemaal al jaren geleden beloofd, opgeschreven in diverse nota's, maar tot nu toe nog geen enkele concrete daad.
Waar kan het dan wat minder? Volgens GroenLinks kan de gemeente een stapje terug doen, door haar eigen organisatie goed onder de loep te nemen en door de hand op de knip te houden bij een aantal pretentieuze projecten, zoals het Stationsgebied. Ook omdat daar de uitwerking van het plan wel heel ver verwijderd is geraakt van de oorspronkelijke opzet. En het totaal een onleefbaar geheel dreigt te worden.
Om een stad goed te besturen, ook in tijden dat het wat minder gaat, vindt GroenLinks het noodzakelijk om inwoners mee te laten praten en denken en hen de inbreng te geven waar ze recht op hebben. Besturen in samenspraak dus, want alleen zo bouw je aan een sociale en solide stad...